Deși capitularea este anunţată în mod oficial abia la data de 15 august 1945, adevăratele momente ce au dus la acest deznodământ se desfășuraseră cu câteva zile în urmă.

Mai exact, cele două bombe atomice ce au distrus porţiuni mari din orașele Hiroshima și Nagasaki, ucigând totodată și cetăţeni nevinovaţi, le-au arătat conducătorilor statului asiatic forţa inamicilor, capabili să continue raidurile asupra statului nipon.

La data de 6 august a anului 1945 a avut loc primul atac nuclear al Statelor Unite ale Americii împotriva Japoniei, pentru prima oară o bombă atomică fiind folosită într-un conflict militar. Orașul Hiroshima a fost ţinta americanilor, un oraș populat și cu o densitate mare a locuitorilor pe km pătrat.

Ucigând peste 100.000 de persoane, bomba atomică, a cărei construcţii i-a costat pe americani peste 2 miliarde de dolari, nu și-a atins în totalitate obiectivul, Japonia nedeclarându-și capitularea. Tocmai din acest motiv, trei zile mai târziu, o altă bombă atomică este detonată deasupra orașului Nagasaki.

Data de 9 august a reprezentat, cel mai probabil, unul dintre cele mai importante momente din cel de-al Doilea Război Mondial, impactul psihologic dat de distrugerea unui nou oraș, în mai puţin de o săptămână, convingând conducătorii niponi să cedeze, urmând să accepte condiţiile impuse de Forţele Aliate.

În acest an se comemorează 72 de ani de la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

În prima ceremonie de comemorare, desfășurată duminică, 6 august, în parcul “Memorialul Păcii” de la Hiroshima, câteva mii de participanți, dar și supraviețuitori ai atacului, au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor.

La 72 de ani distanţă de la cruntele atacuri, atât Hiroshima, cât și Nagasaki, arată într-un mod nemaipomenit, urmele războiului fiind cu greu depistate.


Citește și alte articole despre istorie
○ Bagdad – importanța capitalei statului Irak în istoria omenirii
○ Evadare din Sobibor