Conceptele de baza ale psihanalizei, tehnica specifica de analiza a mintii, initiate de catre Sigmund Freud, devenite astazi destul de familiare publicului larg, au fost preluate de catre elevii acestuia, cei ce aveau sa ii duca mai departe teoriile.

Impreuna cu acestia, Freud reuseste sa puna bazele Societatii Internationale de Psihanaliza, in anul 1910.

Printre elevii geniului austriac s-a aflat si Carl Jung, de la moartea caruia se implinesc astazi 56 ani.

Psihiatru, filozof si psiholog de marca, elvetianul este initiatorul unor lucrari psihanalitice, in mod cert acest interes crescut pentru psihanaliza fiindu-i insuflat de Freud, alaturi de care avea sa colaboreze mai bine de opt ani.

Divergentele dintre profesor si elev apar in anul 1909, viziunile celor doi, extrem de diferite, conducand la episoade inexplicabile.

In anul 1909, Freud si Jung au calatorit impreuna in America, pentru a participa la o conferinta organizata la Universitatea Clark, in Worcester, Massachusetts.

La un moment dat, atunci cand subiectul discutiei devenise acela al cadavrelor mumificate gasite in turbarii[1], Freud se ridica, in timpul discursului purtat de Jung, si il acuza pe acesta ca il vrea mort. Cateva secunde mai tarziu, Freud avea sa lesine, iar conferinta avea sa fie oprita.

Jung a considerat ca Freud dorea adesea sa simplifice prea mult lucrurile. El a definit libidoul ca energie psihica sau forta de viata, iar sexualitatea doar ca pe o manifestare.

Referitor la complexul Oedip, descris anterior de Freud, Jung avea din nou o opinie contrarie, acesta considerand legatura dintre copil si mama un rezultat al iubirii purtate de mama, cea care e principalul furnizator de iubire si ingrijire.

Relatiile dintre cei doi se sfarsesc in anul 1913. In ciuda acestui fapt, Jung continua sa scrie, iar in urmatorii ani publica 7 volume, promovand teoriile jungiene.

Jung se stinge din viata in data de 6 iunie 1961, la varsta de 85 ani, in urma unui stop cardiac.

[1] TURBARIE, turbarii, s. f. Regiune mlastinoasa cu vegetatie bogata, din ale carei resturi se formeaza turba.

Sursa foto


Citeste si alte articole despre istorie
○ In urma cu 173 ani, Samuel Morse transmite prima telegrafa in codul Morse, folosindu-se de telegraful electric