5 octombrie 2000: ziua în care fotbalul românesc pierde un jucător emblematic, într-unul dintre episoadele tragice din istoria acestui sport. Cătălin Hîldan, căpitanul clubului Dinamo Bucureşti face un stop cardiac, chiar pe terenul de fotbal, în timpul unei partide amicale.

La doar patru zile de la înfrângerea cu Petrolul Ploieşti, de pe propriul teren, meci ce a decis în mare parte soarta acelui sezon, Dinamo avea programată o partidă amicală, în compania formației “Navol” Oltenița.

La scorul de 5-0 pentru Dinamo, chiar la pauza meciului, antrenorul câinilor de la acea vreme decide că Hîldan trebuie schimbat, pentru a fi odihnit, la zece zile după meci Dinamo având un nou test în campionat, cu CSM Bacău.

La insistențele lui Cătălin, schimbarea nu avea să se producă. În minutul 74 al meciului, Cătălin Hîldan se prăbușește pe gazon. Este transportat de urgență la spitalul din Oltenița, însă medicii nu îl pot salva. La doar o oră de la internare, Cătălin îşi dă ultima suflare, medicii declarând decesul acestuia.

Coregrafie Catalin Hildan.
Coregrafie realizată de galeria dinamoviștilor, anul 2005. Sursă foto: wikipedia.org

Cu mai puțin cu 4 luni în urmă, în luna iunie a acelui an, Cătălin Hîldan avea deja o primă cădere pe terenul de fotbal, în timpul cantonamentului echipei naționale, cauza nefiind descoperită atunci. Ulterior, la finalulul lunii septembrie apare şi cauza problemelor fotbalistului.

Din EKG-ul realizat la efort a reieşit că Hîldan avea un ritm cardiac neregulat, prezentând extrasistole ventriculare izolate. Rezultatele finale ale investigațiilor nu au fost ridicate decât după decesul acestuia, astfel că activitatea fotbalistului nu a mai putut fi oprită.

Medicul care l-a examinat pe Cătălin Hîldan a pus decesul pe seama unui accident vascular, puțin probabil la vârsta de 24 de ani, dar şi nejustificat medical în cazul său. Greșelile medicilor, dar şi dragostea lui Cătălin pentru fotbal au condus, în cele din urmă, la decesul său prematur.

Sursă imagine principală: gsp.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ Ilie Balaci, cel mai iubit dintre olteni, ajuns la 61 de ani