Catedrala Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Spania

Catedrala Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Spania

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona este o biserică la care se lucrează încă din 1882, aceasta fiind neterminată în prezent, iar cel mai optimist termen de finalizare este anul 2026. În ciuda faptului că discutăm despre o clădire de acest fel, Sagrada Familia se bucură de titlul de cel mai vizitat monument din Spania și atrage anual aproximativ 2.8 milioane de vizitatori. Un alt lucru interesant este că biserica nu este finanțată din bani publici, așa cum era în anii 1800, ci din donații și încasările biletelor de intrare, prețul unui tichet pornind de la 15 euro.

Construcția a fost obsesia lui Antonio Gaudi, cel care a făcut proiectul inițial al bisericii și care și-a dedicat ultimii 15 ani din viață acestui impunător monument. Gaudi s-a născut în anul 1852, în Catalonia, decesul arhitectului survenind 74 de ani mai târziu, la data de 10 iunie 1926. Cauza morții a fost una mai bizară, Gaudi rămânând fără suflare după ce a fost lovit de un tramvai.

Biserica Sagrada Familia din Barcelona, anul 1905.
Biserica Sagrada Familia din Barcelona, anul 1905. Sursă foto: Wikipedia

Perioada lungă de construcție nu a părut să-l afecteze deloc pe Gaudi, acesta afirmând „Clientul meu nu se grăbește”. În momentul decesului catedrala era terminată abia între 15-20%, proiectul fiind preluat apoi de arhitectul Domènec Sugrañes i Gras, asta până când a fost oprit din nou din pricina războiului civil spaniol în anul 1936. Mai multe părți neterminate au fost distruse atunci, proiectul actual bazându-se pe reconstituirea planurilor arse într-un incendiu și pe anumite adaptări moderne.

Templul creat de spaniol are 95 de metri lungime, 60 de metri lățime și este capabil să adăpostească 13.000 de persoane. De asemenea, biserica are 18 turnuri, semnificația acestora fiind dată în funcție de înălțime, cel mai înalt turn fiindu-i dedicat lui Iisus Hristos. Înălțimea totală a catedralei este de 170 de metri, cu doar un metru mai mică decât cea a unui deal din zona Barcelonei, Gaudi fiind de părere că omul nu trebuie să construiască ceva mai înalt decât a făcut Dumnezeu.

Cadedrala Sagrada Familia, poze din interior
Tavanul Catedralei Sagrada Familia. Sursă foto: Wikipedia

În ciuda faptului că este încă în construcție, vizitatorii pot avea acces la o anumită parte a catedralei și pot face un tur în timpul liber. Este necesară însă achiziționarea unui bilet, în unele cazuri obligatoriu online, dar cum am menționat și la început prețul este unul modic. Accesul este posibil numai prin lift, iar coborârea se va face pe o scară îngustă cu peste 300 de trepte.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial Sagrada Familia prin intermediul unui card bancar, singura mențiune aici fiind referitoare la posibilele întârzieri în ceea ce privește rezervarea în timpul sezonului de vârf (mai-octombrie), care sunt normale.

Sursă foto: bcn.travel

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *