În ultimii cincisprezece ani, încă de la expansiunea motorului de căutare Google, corporația americană a început colaborări cu diverse companii din domeniul IT, pentru implementarea şi dezvoltarea unor programe şi dispozitive care ar putea grăbi progresul omenirii. În anul 2004, Google făcea prima investiție importantă, prin achiziționarea de la compania Keyhole a aplicației EarthViewer.

În anul 2007, cel în care au fost declarați cea mai puternică marcă globală, cei de la Google au lansat sistemul de operare Android, probabil a doua cea mai importantă lovitură a gigantului american. Google Chrome, în prezent cel mai utilizat browser de internet, a fost lansat la doar un an distanță, în 2008. La zece ani de la acel moment, o nouă importantă tehnologie dezvoltată de către Google poate să revoluționeze felul în care oamenii interacționează cu dispozitivele inteligente.

Soli este o tehnologie nouă, dar despre care s-a mai vorbit şi în trecut. Deşi au existat intenții pentru demararea unor proiecte asemănătoare, acestea nu au primit finanțare. Google devine prima companie care reuşeşte să construiască un dispozitiv care poate schimba întregul mod de funcționare al dispozitivelor media, şi nu numai.

Tehnologia Google Soli.
Sursă foto: Tech Crunch

Prin intermediul unui radar, ce funcționează pe frecvențe radio, mâna umană va fi detectată şi va putea fi folosită în anumite operațiuni. Senzorul folosit va capta orice fel de mișcare a mâinii, la viteze uluitor de mari, pentru o acuratețe cât mai bună. Interacțiunea cu dispozitivele din jurul nostru ar putea deveni mult mai simplă, doar prin intermediul unor gesturi ale mâinii, şi fără a mai avea nevoie de telecomenzi, butoane, sau poate chiar fără a mai fi nevoie să ne ridicăm de pe scaun.

Proiectul a trecut de primele stadii de creație, cercetătorii având însă în continuare probleme cu unele funcționalități, dar şi cu citirea exactă a mâinilor umane. Confuziile create prin identificarea eronată a unor obiecte asemănătoare cu mâna umană pot crea mari disfuncționalități. Cercetătorii au declarat că se lucrează la rezolvarea acestei probleme, fiind posibil ca din anul 2020 tehnologia Soli să fie implementată pe dispozitivele Android.

Clasicul touchscreen poate deveni istorie, iar controlarea telefonului mobil s-ar putea face fără atingerea directă a dispozitivului. De asemenea, tehnologia ar putea fi implementată şi pe celelalte platforme, programe sau dispozitive deținute de Google. Pentru ca acest lucru să se producă este nevoie de ani suplimentari de studiu, fiind greu de crezut că la momentul actual Soli ar putea comanda atingerile extrem de fine, de tastare a unor cuvinte sau pentru rularea unor jocuri. Comenzile simple, precum modificarea volumului sau rularea fotografiilor pe telefoanele mobile ori mișcarea efectuată în prezent de un mouse pe calculatorul personal, ar putea fi făcute cu această nouă tehnologie.

Sursă foto: wearabletechnology-news.com