Asigurarea păcii, egalitatea în drepturi şi colaborarea tot mai eficientă a națiunilor sunt trei dintre obiectivele Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Organizația fondată în anul 1945 în urma unei propuneri venite din partea ministrului britanic Rab Butler ajunge, de la cele 37 de membre semnatare ale actului de înființare, la 195 de state membre, în prezent.

În mai puțin de jumătate de secol numărul statelor membre UNESCO ajungea să fie de cinci ori mai mare decât numărul lor inițial. Ceea ce a convins marea majoritate a statelor să facă parte din organizație a fost dorința de a menține echilibrul şi pacea în lume.

Treptat, pe măsură ce numărul statelor membre creștea, UNESCO a devenit principala organizație ce se ocupa de medierea cooperării între popoare, în domeniul educației, culturii şi științei. Lupta împotriva rasismului este considerată una dintre prioritățile organizației, alături de eradicarea deficiențelor culturale din anumite regiuni.

De-a lungul timpului, UNESCO a derulat acțiuni menite să asigure tinerilor accesul la educație, recomandând statelor membre să ofere învățământ primar gratuit, obligatoriu și universal. Organizația mai este cunoscută publicului larg şi pentru acțiunile de protejare a patrimoniului mondial, în acest scop fiind înființat Comitetul Patrimoniului Mondial.

România este membră UNESCO din anul 1953. În țara noastră există 17 lăcașe de cult ce sunt înscrise în patrimoniul mondial, opt în Moldova, opt în Maramureş şi una la Horezu, în Oltenia.

De asemenea, alte şase fortărețe dacice, şapte aşezări săteşti cu biserici fortificate din Transilvania, situl natural din Delta Dunării şi centrul vechi al oraşului Sighişoara sunt incluse în patrimoniul mondial.

Sursă imagine principală: un.org


Citește și alte articole din categoria “Cultură”
○ Incendiul care a schimbat lumea: Londra, anul 1666