Până în urmă cu mai puțin de cincisprezece ani, atunci când vorbeam despre imprimante, aveam în gând doar clasicele procedee de imprimare pe foaie. În anul 2003 apar primele imprimante 3D, ce aveau să revoluționeze în totalitate procesul imprimării. De la acel moment, tehnologia a progresat enorm, astfel că în prezent a devenit posibilă crearea obiectelor solide prin intermediul imprimantei 3D. În fiecare an apar noi tipuri de dispozitive, tot mai competitive şi din ce în ce mai rapide. La finalul anului trecut, ingineri de la Institutul din Massachuses au reuşit să dezvolte o imprimantă capabilă să execute comenzile de zece ori mai rapid decât alte dispozitive deja existente pe piață.

Prin folosirea a două componente noi, un mecanism cu șurub, care alimentează materialul polimer, și un laser, care încălzește rapid și topeşte materialul, viteza de procesare a crescut considerabil. Dacă o imprimantă 3D comună va fabrica un anumit obiect într-o oră, prin intermediul noului design, tipărirea se poate face în mai puțin de zece minute. Primele demonstrații au fost deja făcute, cercetătorii imprimând diverse obiecte ascuțite şi rame de ochelari, într-un timp record. Viteza de tipărire este una dintre limitările viabilității imprimantelor 3D.

Imprimanta 3D, soluția de viitor în imprimarea obiectelor la viteze mari

În afara oferirii unei soluții, cercetătorii au prezentat şi factorii care stau la baza limitării vitezei de imprimare. Capul de imprimare, principalul responsabil pentru transferul de căldură ce topeşte materialul, este componenta care necesită modificări. Mecanismul clasic, compus din două roți ce împing plasticul sau filamentul, nu ar fi putut avea aderență pe material la viteze mari, astfel că cercetătorii au înlocuit rotițele cu un mecanism cu șurub. Noul design are o zonă de contact mai mare, astfel că şi forța motrice aplicată este cu mult mai mare.

În plus, cercetătorii au adăugat un laser în fața mecanismului cu șurub, prin intermediul căruia filamentul este topit înainte de a trece prin duză. La imprimantele convenționale de tip 3D, topirea materialului se face prin conducție, la nivelul duzei, care în timp se va defecta cu mult mai rapid. Oportunitățile de viitor cresc considerabil, odată cu îmbunătățirea mecanismelor de printare şi a timpilor necesari creări unui obiect.

Sursă foto: cloudfront.net


Citește și alte articole asemănătoare
Inteligența artificială în medicină: Microsoft, colaborare cu Apollo Hospitals