Cetatea Alba Carolina: simbol al oraşului Alba Iulia

Cetatea Alba Carolina: simbol al oraşului Alba Iulia

Alba Iulia, reședința județului cu același nume, se află în zona de centru a țării şi în partea de sud-vest a Transilvaniei. Conform unor descoperiri arheologice, oraşul există de mai bine de șase milenii. Primele menționări antice pomenesc despre fortificația Apulum, una dintre cele mai importante așezări ale dacilor, structură ce nu a fost în totalitate distrusă. Ceva mai târziu, odată cu cucerirea Daciei de către împăratul Traian, pe teritoriul actual al oraşului a fost construit un castru roman de dimensiuni uluitoare chiar şi pentru acele vremuri.

Alba Iulia a fost menționat documentar pentru prima oară în anul 1097, iar în 1177 a devenit reședință a unui comitat şi a episcopiei romano-catolice a Transilvaniei. În urma invaziei tătare din secolul al XIII-lea, oraşul a avut nevoie de lucrări de reconstrucție masive. Deşi în istorie pot fi amintite foarte multe episoade care implică oraşul Alba Iulia, cel mai important eveniment petrecut aici va rămâne Marea Unire din 1918.

Cetatea Alba Carolina: simbol al oraşului Alba Iulia

Foarte multe dintre construcțiile de pe teritoriul oraşului există de mai bine de un secol, iar unele așezări (declarate monument istoric), chiar de dinaintea secolului al X-lea. Alba Iulia dispune de un patrimoniu cultural foarte bogat, monumentele istorice şi de artă medievală fiind parte din istoria Europei centrale. Alba Iulia este cu siguranță unul dintre cele mai atractive şi mai frumoase oraşe de pe teritoriul României, un important centru cultural încă din Antichitate. În ceea ce privește atracțiile turistice, acestea se găsesc din abundență. Din punctul meu de vedere, Alba Iulia este unul dintre puținele oraşe de pe teritoriul țării noastre în care la fiecare o sută de metri putem găsi o construcție ce trebuie fotografiată. Arhitectura clădirilor este diferită de ceea ce putem vedea în Oltenia sau Muntenia şi este pe placul multor pasionați de istorie, implicit şi a mea.

Cetatea Alba Carolina este simbolul județului şi cel mai vizitat loc din Alba. Mai bine de 50 de hectare de pământ sunt ocupate de fortificație, o mare parte din suprafața totală a oraşului. Toate monumentele importante din oraș se află între zidurile cetății. În ceea ce privește accesul în anumite camere ale cetății, acesta poate fi condiționat. Spre exemplu, pentru a vedea Sala Armelor sau bastionul sașilor se plătește suma de 20 de lei. În schimb, pentru a parcurge Traseul celor Trei Fortificații e nevoie de un alt bilet, ce costă însă doar 10 lei. Celula în care a stat Horea înainte de a fi executat este o altă cameră pe care pasionații de istorie nu o ratează.

Pe spațiul ocupat de fortificație se află şi Biserica Ortodoxă şi cea Romano-Catolică, ambele construcții având o arhitectură fabuloasă. La o distanță relativ mică se găsește şi Muzeul Național al Unirii, un adevărat izvor de istorie. Muzeul, înființat în anul 1887, anul în care a fost întemeiată Societatea de istorie, arheologie și științele naturale, dispune de o colecție de obiecte personale ale participanților de la revoluția din 1848-1849.

Autoritățile au înțeles perfect faptul că promovarea nu se face doar prin afișarea unor reclame pe internet sau împărțirea de pliante prin oraș. Pentru a fi atrași mai mulți turiști, în incinta cetății au fost construite restaurante şi pub-uri, îndeajuns de vizitate, chiar dacă prețurile nu sunt tocmai mici. Restaurantul medieval PUB 13, situat chiar în zidurile cetății, este unul dintre acestea. Inaugurat încă din anul 2003, restaurantul păstrează arhitectura unică a locului şi este unul dintre cele mai vizitate localuri din oraș. Străinii care au avut ocazia să viziteze PUB 13 s-au declarat extrem de mulțumiți de bucătăria tradițională autentic românească.

Sursă foto: turismistoric.ro


Citește și alte articole asemănătoare
Maramureş: județul în care tradițiile continuă să existe


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *