Charles Dickens a fost unul dintre cei mai apreciati si mai prolifici autori britanici ai secolului al XIX-lea, multe dintre scrierile sale bucurandu-se de un succes incomensurabil.

Nascut in anul 1812 in orasul Portsmouth, Anglia, Dickens a fost al doilea copil intr-o familie de opt.

Desi tatal acestuia era functionar naval iar mama sa director la scoala unde era si profesor, familia Dickens era una saraca.

Mai mult decat atat, pentru ca problemele sa fie si mai apasatoare, tatal lui Charles este incarcerat in anul 1824, tocmai din pricina modului defectuos in care acesta gestionase banii familiei, acumuland datorii pe care nu a fost capabil sa le achite.

Charles incepe sa munceasca inca de la varsta de 12 ani, pentru a-si ajuta tatal sa plateasca datoriile, acest lucru obligandu-l sa renunte la scoala. Se angajeaza la o fabrica de crema de ghete, lucrand pentru mai bine de opt ore pe zi.

Dupa ce tatal sau primeste o mostenire care il ajuta sa isi achite datoriile, Charles revine la scoala, terminandu-si studiile pana la varsta de 15 ani.

Desi avea sa mearga la scoala doar pana la varsta de 15 ani, Charles Dickens s-a dovedit o minte sclipitoare, o personalitate marcanta a secolului al XIX. Un exemplu viu al faptului ca stereotipurile nu functioneaza intotdeauna.

Incepe sa scrie articole de avocatura de la varsta de 17 ani, iar la 21 ani publica prima sa povestire in revista Monthly Magazine.

Aproape intreaga sa viata a lucrat ca editor la diverse publicatii, avand scrieri in multe reviste importante din Regatul Unit. Probabil cele mai importante scrieri ale sale sunt romanele “Marile Sperante” si “Aventurile lui Oliver Twist”.

Sleit de puteri, cu sanatatea deja subreda, Charles continua sa isi dedice o mare parte din energia sa scriind si promovandu-si scrierile.

La data de 9 iunie 1870, Charles se stinge din viata.

Sursa foto


Citeste si alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ Prima ceremonie de decernare a premiilor Oscar – 16 mai 1929