Uneori, succesul vine după îndelungi lupte, încercări, pași greșiți şi de ce nu, eșecuri dureroase. Succesul vine atunci când îți utilizezi la maxim capacitățile pe care le posezi. Şi chiar şi în acele situații, deşi faci tot ceea ce îți stă în putere, anumite porți îți pot rămâne închise.

În urmă cu mai bine de două secole, femeilor le era interzis să își exercite anumite drepturi, astfel că nu mai depindea de capacitatea lor. Inegalabila Charlotte Brontë ar fi putut fi una dintre victimele prejudecăților acelor vremuri, şi astfel, o necunoscută în prezent. Deşi a fost refuzată inițial de către editori, a reuşit să își publice cartea, după ce a trimis scrierile sale la mai bine de zece edituri din Regatul Unit. Charlotte Brontë are o poveste de viață absolut fabuloasă, care ar putea inspira regizorii de film.

Charlotte s-a născut în anul 1816, în oraşul Bradford, într-o familie de scriitori. Tatăl acesteia, clericul şi scriitorul Patrick Brontë a fost cel care s-a ocupat de educația lui Charlotte, şi a celorlalți cinci frați ai săi. Soția acestuia, Maria Branwell s-a stins din viață în anul 1821, pe când Charlotte avea doar cinci ani. Obligat de circumstanțe, Patrick își trimite trei dintre cele trei fiice la o şcoală insalubră din oraşul Lancashire. Una dintre cele trei fete era chiar Charlotte, martoră la decesul prematur al celor două surori ale sale, îmbolnăvite cu tuberculoză la şcoală.

Povestea lui Charlotte Bronte.
Sursă foto: annebronte.org

Experiențele trăite de către Charlotte în această şcoală au inspirat-o pe aceasta în cartea sa, Jane Eyre, în care Lowood School descria perfect situația din şcoală. Charlotte a început să scrie de la vârsta de doisprezece ani, în general operele sale fiind unele de ficțiune. Primul său loc de muncă important a fost cel de profesoară la liceul Roe Head din Mirfield, locul unde chiar ea studiase. Elevii săi nu aveau o părere tocmai bună despre ea, considerându-i, totodată, operele sale cinice.

Au urmat ani de zile în care a ocupat o poziție în guvernământul din Yorkshire, perioadă în care a fost nevoită să suporte umilințele colegilor şi angajatorilor săi. Prima sa carte de poeme a apărut în anul 1846 şi a fost finanțată de către familia Brontë, fără implicarea vreunei edituri. Doar două cărți au fost vândute în primele luni de la publicare, ceea ce ar fi putut pune stop carierei acesteia. Acest lucru nu avea să se producă, indiferent de cât de dureros fusese acel moment.

Jane Eyre a fost primul roman al lui Charlotte Brontë publicat de către o editură, un succes inegalabil la acel moment. Charlotte avea să trăiască doar 38 de ani, astfel că nu a avut timp să se bucure de succesul său. Poate singurul moment fericit din viața lui Charlotte a fost cel al căsătoriei cu Arthur Bell Nicholls, cel cu care a şi rămas însărcinată. Acel copil nu avea să se nască, fiindcă Charlotte își pierdea viața, tot din cauza unei tuberculoze.

Sursă imagine principală: telegraph.co.uk


Citește și alte articole asemănătoare
○ Drumul de la eșec către succes: Stephen King, refuzat de edituri, la debutul său