Datorita formei sale unice, circulare, satul Charlottenburg se bucura de titulatura de monument istoric.

Localitatea se afla la o ora de orasul Timisoara si este o destinatie perfecta pentru weekend daca esti fan al vacantelor rurale.

Prima atestare a localitatii dateaza de mai bine de 200 de ani, satul Charlottenburg fiind intemeiat in 1771 de 32 de familii emigrante din Italia.

Presedintele administratiei Banatului de la acea vreme, contele Karl Ignaz Clary – Aldringen, a fost persoana care a dispus construirea, rezultatul fiind un sat circular cu diametrul interior de 210 metri.

O alta caracteristica interesanta este legata de inaltimea caselor; toate erau identice, in mijloc existand o plantatie de duzi si o fantana. In timp, plantatia de duzi a fost taiata, asta pentru a putea fi inlocuita cu o biserica si o scoala.

Pana si denumirea localitatii are o poveste interesanta, aceasta venind de la sotia contelui, Charlotte.

Principalul motiv pentru care Charlottenburg atrage turisti este desigur forma, multi fiind curiosi cum poate un sat sa fie rotund.

Conform datelor ultimului recensamant, din 2002, populatia este de doar 111 locuitori. 105 dintre acestia sunt romani, 1 este german, iar 5 de alte etnii.

Odata ajunsi in minunata locatie din Banat se pot vedea casele svabesti, biserica si domeniul de vanatoare al satului.

Sursa foto