Boala este in esenta chimica, aceasta era ideea generala formulata de cel ce avea sa descopere si sa defineasca chimioterapia.

Dupa mii de ani in care bolnavii erau tratati cu diverse fierturi ori ierburi, Paul Ehrlich, beneficiand de progresele chimiei din sfarsitul secolului al XIX-lea, defineste chimioterapia, care in definitia sa ampla reprezinta tratarea unei afectiuni cu ajutorul produselor chimice, precum antibioticele.

Provenit dintr-o familie cu parinti intelectuali, ce aveau tangente cu stiinta, Ehrlich alege calea pe care i-o insuflase verisorul sau, chimist de marca al acelor vremuri.

In 1872 se inscrie la Universitatea de Breslau, urmeaza cursuri de chimie si devine medic, in anul 1878 reusind sa isi ia diploma de licenta.

Cariera sa atinge punctul culminant odata cu anuntul acestuia din anul 1910.

Dupa ce a testat mai bine de 500 de compusi chimici, descopera o substanta pe baza de arsenic, care vindeca sifilisul. Salvarsan, cum avea sa se numeasca, este considerat primul antibiotic din lume si primul medicament ce avea sa trateze sifilisul.

Insa aceasta descoperire nu avea sa ii aduca doar premii si omagii, ci si reprosuri si atacuri la persoana.

Nu erau deloc putini cei ce considerau ca victimele unor boli cu transmitere sexuala trebuie sa suporte consecintele pentru alegerile lor.

Avea sa se bucure foarte putin timp de succesul Salvarsanului, in anul 1915 stingandu-se din viata, in urma unui atac cerebral.


Citeste si alte articole despre medicina
○ Un italian, stalp al medicinei moderne