Poate un dezastru să schimbe modul în care autoritățile acționează sau modul în care construcțiile sunt realizate? În urma unui dezastru natural, există vreo procedură pe care oamenii să o urmeze, pentru ca aceste dezastre să nu aibă același impact? Dar în cazul unui eveniment neplăcut provocat de greșeala umană? Există vreo schimbare? Poate acel eveniment să provoace schimbarea?

Dacă ne referim la România, s-a dovedit faptul că este destul de puțin probabil ca o catastrofă să rezolve problemele, exemplu stând catastrofa de la Clubul Colectiv, puținele secții de arși ale spitalelor din România continuând să funcționeze în același fel. Însă, dacă facem referire la China, cel mai bogat stat din lume, faptele stau mai presus de vorbe. Poate cel mai elocvent exemplu este cel al urmărilor pe care cutremurele din anii 1930 le-au avut în regiune.

Deşi avem întipărite în minte imaginile frumoase promovate de televiziuni, cu modul grațios în care chinezii acționează în cazul unui cutremur, cu clădirile renovate si construite după anumite standarde, lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa. În urmă cu mai puțin de un secol, China era zguduită de cutremure ce ucideau în doar câteva minute mai mulți oameni decât pieriseră în China în cel de Al Doilea Război Mondial.

Poate cel mai important cutremur din istoria țării este cel din luna decembrie a anului 1920, produs în provincia Gansu. Deşi nu se cunosc foarte multe despre acel eveniment, datorită perioadei în care s-a petrecut, daunele materiale sunt cunoscute, la fel şi numărul celor decedați. În ciuda faptului că şi la acea vreme era una dintre cele mai mari puteri de pe glob, în China clădirile erau construite din materiale ce nu ar fi rezistat nici măcar unui cutremur moderat.

Rapoartele autorităților au scos la iveală faptul că peste 200.000 de oameni şi-ar fi pierdut viața în urma cutremurului, însă cifrele despre care se vorbește în prezent sunt semnificativ mai mici. Jumătate dintre clădiri s-au dărâmat, pierind totodată peste 500.000 de animale. Acest lucru a condus la instalarea foametei în toată regiunea, astfel că a fost nevoie de mai bine de un an până ca lucrurile să revină la normal. În urma acelui cutremur, autoritățile au acționat precum în România, astfel că în anul 1976 un alt cutremur ce ucide aproape un sfert de milion de oameni are loc.

De această dată, regiunea Hebei este lovită de un cutremur de 7.8 grade, al treilea cel mai grav cutremur din istoria omenirii. De această dată însă, autoritățile încep să atenționeze populația, pentru ca mai apoi să o educe. Ce a urmat? Următoarele cinci mari cutremure, deşi s-au produs în regiuni populate şi aveau o magnitudine de peste 6 grade, nu au ucis mai mult de 400 de oameni.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Cutremurul din Kashmir: zeci de mii de vieți curmate în câteva minute