Poate fi moartea întâmpinată cu zâmbetul pe buze? Dar pentru cei care îi sunt alături răposatului, pot ei să întâmpine moartea celui apropiat lor cu un sentiment de liniște, sau poate chiar să satirizeze într-un fel pierderea?

Cimitirul de la Săpânța este unicul loc din România în care moartea nu mai pare intr-atât de neagră, iar decorul nu induce stările de neliniște, pe care le induce, în mod normal, un cimitir. Cimitirul Vesel, aşa cum este cunoscut pe întreg globul, este faimos pentru crucile mormintelor, culorile acestora, dar şi desenele ce pot fi văzute pe aceste cruci.

Cimitirul din Săpânța: sfârșitul vieții, întâmpinat cu zâmbete
Sursă foto: Staicu Alina

De asemenea, textele ce se regăsesc pe ele sunt absolut fabuloase, diferite de tot ceea ce se regăsește în cimitirele normale, acestea având o tentă amuzantă.

Fondatorul cimitirului, Stan Ioan Pătraș, un sculptor cunoscut din Maramureș, a fost inspirat în crearea acestui loc din cultura dacilor. Ideea acestuia de a prelua cultura dacilor (cei care priveau moartea ca pe un eveniment vesel, diferit de însemnătatea acesteia în cultura populară) a fost privită cu ochi buni de către oamenii locului.

Fondatorul Cimitirului Vesel, Stan Ioan Pătraș
Sursă foto: Staicu Alina

Creat în anul 1935, cimitirul devine extrem de cunoscut în perioada imediat următoare, pentru ca în prezent să ajungă o atracție turistică extrem de vizitată. În interiorul cimitirului, devenit între timp muzeu, se poate intra, însă acest lucru vă va scoate din buzunar cinci lei.

Mai bine de 800 de cruci pot fi văzute în interiorul cimitirului, fiecare dintre acestea având un epitaf scris pe ele, dar şi un desen reprezentativ pentru cel decedat. Cimitirul Vesel din Săpânța, Maramureș, ocupă locul secund într-un clasament al monumentelor funerare de pe glob, fiind detronat doar de către Valea Regilor din Egipt.


Citește și alte articole despre turism
○ Ce putem vizita în capitala României?