Medic, poet, textier, dar mai presus de toate, dramaturg. Eugen Bertold Friedrich Brecht, pe numele său întreg, este unul dintre acei dramaturgi care pentru a atinge treapta superioară a carierei sale a ales un alt drum. Este bine-cunoscut faptul că un dramaturg are nevoie, mai presus de orice, să își pună în scenă operele. Brecht, deşi foarte probabil nu ar fi avut probleme în a convinge regizori sau impresari să îl ajute cu punerea în scenă a creațiilor sale, a preferat să întemeieze propriul său teatru.

Bertold Brench este unul dintre germanii care au schimbat lumea, fiind menționat adesea pe o listă a celor mai importanți oameni de cultură ai secolului trecut. Brench s-a născut în luna februarie a anului 1898, în sudul Germaniei, în oraşul Augsburg. Părinții săi erau Friedrich Brecht şi Sophie Brecht, doi oameni înstăriți, care au reuşit să îi ofere lui Bertold tot ceea ce acesta își dorea. Brecht îşi dezvoltă capacitățile de scriitor încă din copilărie, perioadă în care se axase pe scrierea de nuvele scurte.

Bertold Brecht, omul care a revoluționat teatrul

Despre Brecht s-a spus că era un om sensibil, introvertit şi foarte darnic. Rămas fără bani, a cunoscut furia şi răutatea societății, dar şi a oamenilor care cândva îi stăteau aproape. Cu toate acestea, chiar dacă şi-a manifestat contra sentimentele față de societate, personalitatea sa nu s-a modificat. În anul 1917 reuşeşte să pună pe scenă prima sa operă, chiar în anul în care se mută la Munchen, acolo unde urma să facă cursuri de medicină. După încheierea cursurilor, Brecht este trimis din postura de medic într-o clinică militară, în ultimele luni ale războiului. În următorii ani începe să scrie scenarii pentru teatru, începând totodată colaborări cu actori şi muzicieni nemți.

În viziunea lui Brecht, actorul trebuie să joace fără a trăi faptele personajului pe care îl întruchipează, astfel încât piesa să fie prezentată sub forma unei povesti. Brecht era conștient de faptul că teatrul de la acel moment oferea spectatorului posibilitatea de a se identifica cu personajul, fără a mai ține cont de realitatea din societatea în care trăiau. Oamenii se foloseau de teatru pentru a transmite mesaje pozitive societății, în ciuda faptului că societatea nu era deloc astfel.

Dragostea şi prietenia vestită prin piesele de teatru ale dramaturgilor de la acea vreme a fost contrazisă prin operele lui Brecht, care prezentau violența din societate. Sfânta Ioana a abatoarelor este cea mai importantă creație a acestuia. În piesă, o tânără fată care întreaga sa viață i-a ajutat pe cei săraci să treacă peste sărăcie este ucisă în timp ce aplana un conflict între proprietarii de terenuri şi oamenii aflați în grevă.

Sursă foto: rosemarieberger.com


Citește și alte articole asemănătoare
Mihail Drumeş: dramaturgul generației actuale