Bancomatul, aparatul electronic ce permite oricărui deținător de card bancar să execute retrageri de fonduri, este una dintre invențiile ce au reuşit să conducă la un progres indiscutabil al economiei globale.

Aşa cum îl ştim astăzi, bancomatul este îndeajuns de uşor de utilizat, iar el funcționează pe baza unui card cu bandă magnetică sau al unui card cu cip inteligent.

Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa, primul bancomat fiind un simplu aparat ce funcționa pe baza unor cecuri imprimate cu substanță radioactivă, fiecare cec eliberând de la bancomat contravaloarea sa în bani, suma de zece lire.

Primul bancomat.
Sursă foto: teara.govt.nz

Creatorul primului bancomat este scoțianul John Shepherd-Barron, iar invenția acestuia a venit la puțin timp de la apariția Interbank, compania americană cunoscută în prezent sub numele de MasterCard.

Există însă multiple alte ipoteze, iar invenția acestuia ar fi mai degrabă o preluare a creației armeanului Luther Simjian, modificată prin introducerea unui cod unic de şase cifre.

În același timp, în anul în care scoțianul Barron a fost invitat să ia cuvântul la o conferință despre implementarea bancomatului în America, americanul Don Wetzel, împreună cu George Chastain şi Tom Barnes creează propria lui versiune a unui ATM, costul de fabricație fiind fabulos: aproape şase milioane de dolari.

Don Wetzel a fost şi cel care a introdus cardul cu bandă magnetică, pe care îl folosim şi în prezent.

Deşi există trei ipoteze, adesea Barron este considerat şi creditat ca fiind inventatorul primului bancomat, motivul fiind unul destul de simplu: spre deosebire de bancomatul lui Simjian, cel al scoțianului Barron a fost şi utilizat.

Aşadar, în luna iulie a acestui an s-au împlinit 50 de ani de la apariția primului bancomat, cel creat de către John Barron.


Citește și alte articole despre invenții
○ Ochelarii de vedere, invenția fără brevet