Produs în cantități industriale, în raport de 2:1 cu populația actuală de pe glob, becul nu este una dintre cele mai complexe invenții, însă este una dintre cele mai folosite. La fel ca şi focul, becul este folosit acum peste tot în jurul nostru. Această invenție, de care depinde progresul actual al omenirii, este întâlnită atât pe stradă, cât şi în propriile locuințe. Becul este un obiect ce produce lumină cu ajutorul curentului electric. Filamentul becului este încălzit de curentul electric şi este protejat de oxidare printr-un cuarț vidat sau cu gaz inert.

Humphry Davy, un chimist britanic, cunoscut pentru izolarea în premieră a potasiului, calciului, magneziului sau bariului, a fost primul om care a reuşit să creeze lumină incandescentă, folosindu-se de curentul electric. În primul deceniu al secolului al XIX-lea, Davy avea cea mai puternică baterie electrică, la care erau conectate două fire subțiri de metal, prin care curentul electric ajungea la o bucată de carbon, care se aprindea, producând lumină. Această lumină dura însă destul de puțin, şi nici nu era foarte puternică, motiv pentru care invenția acestuia nu a fost utilizată. Cu toate acestea, Davy a reuşit să demonstreze principiul de funcționare al becului, ajutându-i pe ceilalți inventatori să ajungă la forma finală a invenției.

Thomas Edison.

La jumătatea aceluiași secol, un alt chimist britanic, Joseph Wilson Swan a început să lucreze la propria sa invenție, prima lampă cu incandescență creată vreodată. Acesta era convins că va fi capabil să creeze o sursă de lumină care să ilumineze mai multe ore, îmbunătățind astfel invenția conaționalului său. În anul 1880 primește brevetul de inventator al lămpii incandescente. Locuința lui Swan a fost prima din lume care a beneficiat de luminatul artificial, iar Teatrul Savoy din Westminster a fost prima clădire iluminată cu ajutorul invenției sale. Invenția acestuia avea însă şi o problemă, ce urma să fie remediată ceva mai târziu, de către Thomas Edison, cunoscut ca fiind inventatorul becului actual. Becurile create de către Swan nu erau vidate complet, astfel că acestea nu iluminau îndeajuns de mult.

Americanul Thomas Edison a perfecționat creațiile britanicilor, în același timp cu Swan lansând propria sa companie producătoare de soluții de iluminare şi distribuție a energiei electrice, Edison Illuminating Company. Cu un an înainte, în 1879, Edison crease un bec cu filament de carbon, care ardea însă la fel de puțin ca şi becul creat de către Swan. După îndelungi încercări de perfecționare a invenției, Edison, împreună cu o echipă de chimiști şi fizicieni, au descoperit că bambusul carbonizat poate arde vreme de mai bine de 2000 de ore. Deşi este creditat ca inventator al becului, Edison nu a făcut decât să perfecționeze invențiile celorlalți oameni de ştiință, dovedindu-şi încă o dată calitățile de inventator, dar şi de om de afaceri.


Citește și alte articole asemănătoare
Cine a inventat televiziunea color, indispensabilă în secolul XXI?