Deşi considerat enervant sau poate pur şi simplu inutil, de către o anumită categorie de conducători auto, semaforul este responsabil pentru controlul fluxului în trafic. Fără această invenție, numărul de accidente produse în trafic ar fi fost cu mult mai mare. Semaforul are rolul de a fluidiza traficul automobilelor, dar şi de a permite deplasarea oamenilor, acolo unde există o trecere de pietoni semnalizată.

Primele semafoare din lume au fost instalate pe 10 decembrie 1868, în fața Parlamentului Britanic din Londra, iar inventatorul acelui semafor a fost John Peake Knight, un inginer de cale ferată. Numărul mare de decese produse în acel an pe străzile din Londra l-au făcut pe John Knight să creeze un dispozitiv de controlare a traficului, asemănător cu aparatele de semnalizare folosite la dirijarea trenurilor.

Model semafor vechi.

Din nefericire, la un an distanță, scurgerea de gaz a provocat o explozie a uneia dintre luminile semaforului, rănindu-l grav pe cel care opera semaforul. Abia peste 45 de ani avea să se revină asupra ideii inginerului britanic, odată cu crearea primului semafor electric, ce nu ar fi putut prezenta un pericol. În anul 1914 este montat primul semafor electric, de către compania American Trafic Signal Company. Amplasat în Cleveland, semaforul putea fi controlat de la distanță, în caz de urgențe.

Acest dispozitiv era creat de către James Hoge, un inventator american foarte cunoscut, de numele căruia se leagă şi alte invenții. În anul 1917 apare şi primul sistem de semafoare conectate între ele, în urma succesului prezentat de semafoarele instalate anterior. Sistemul de semafoare interconectate putea fi controlat simultan de la un panou de comandă, lucru ce se întâmplă şi în prezent.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Cine a inventat televiziunea color, indispensabilă în secolul XXI?