Văzută drept una dintre cele mai importante creații ale ultimelor două secole, alături de internet şi bomba atomică, televiziunea continuă să fascineze, fiind una dintre puteri în multe state de pe glob.

Aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, atunci când vine vorba de o invenție extrem de complexă, televiziunea color este creația mai multor persoane, aportul fiecăruia dintre aceştia fiind esențial în dezvoltarea produsului final.

Vorbim de o invenție la care s-a ajuns în urma multor ani de studii şi a unor progrese absolut fabuloase. O invenție fără de care viețile fiecăruia dintre noi ar fi mai anoste, dar şi o invenție menită să aducă progresul societății.

Fiecare dintre cei care urmează să fie menționați au o majoră contribuție la dezvoltarea televiziunii şi a televizorului color, până la forma actuală. Totul începea în anul 1908, în Germania, la mai bine de un deceniu de la apariția primelor propuneri pentru o televiziune color.

Hovannes Adamian este numele celui ce a patentat primul proiect pentru un televizor color. La două decenii distanță, inventatorul scoțian John Logie Baird a realizat prima transmisie color, folosind discuri de scanare la capetele de transmisie și recepție, cu trei spirale de orificii și trei surse de lumină.

John Logie Baird în New York, anul 1931.
John Logie Baird în New York, anul 1931. Sursă foto: wikipedia.org

Tot Baird a realizat, de asemenea, prima transmisie color din lume, pe un ecran de proiecție la Teatrul Dominion din Londra, la data de 4 februarie 1938. În 1940, Baird a demonstrat public că o televiziune poate funcționa în color, combinând un ecran tradițional alb-negru cu un disc colorat rotativ.

Înaintea acestei realizări, alți doi inventatori, Guillermo González Camarena şi Peter Carl Goldmark au prezentat propriile lor sisteme de televiziune color. Aceste sisteme nu erau însă compatibile cu televizoarele alb-negru de la acea vreme.

Cine a inventat televiziunea color, indispensabilă în secolul XXI?
Testarea unui televizor color în Noua Zeelanda, anul 1970. Sursă foto: wikipedia.org

Abia la jumătatea anilor 50’ a fost introdusă în Statele Unite televiziunea color, însă din cauza prețurilor foarte ridicate ale televizoarelor acceptarea pe piața media s-a făcut greoi, transmisiile continuând să se realizeze ca până atunci, în alb-negru.

Zece ani mai târziu, televiziunea color începea să înlocuiască clasicul alb-negru, ce avea să ajungă eliminat aproape complet după 1980.


Citește și alte articole despre invenții
○ Praful de puşcă, invenția ce a schimbat cursul războaielor