Producția devansează consumul de alcool în Polonia, stat ce nu are loc între primele zece țări din Europa, atunci când vine vorba de consumul de alcool, cu mai puțin de 15 litri consumați de fiecare locuitor, pe parcursul unui an.

Acest lucru ar fi menit să surprindă, dacă ne uitam la producția polonezilor și la tradiția extrem de vastă în domeniul băuturilor alcoolice. Polonia este țara în care există mai bine de cincisprezece companii producătoare de vodka, băutură cunoscută polonezilor încă din secolul al XV-lea.

Conform atestărilor documentare, numele de vodka provine din Polonia, fiind folosit pentru prima dată în anul 1405. Între 1405 şi 1537, vodka era folosită sub formă de medicament ori cosmetice.

În Polonia, de regulă vodka se bea cu pahare de 50-100 mililitri. Distileria din Poznań este locul în care se produce vodka Wyborowa, premiată în nenumărate rânduri în concursurile de profil. Iar vodka nu este singura băutură pentru care polonezii sunt recunoscuți la nivel global.

Berea este, de asemenea, produsa in cantități mari, în aproape fiecare oraș important din Polonia existând fabrici de bere.

Polonia era in anul 2008 între primele țări la consumul de bere, însă a urmat o perioadă de declin ce a scos Polonia în afara țărilor la consumul acestei băuturi.

În Polonia se produc anual aproximativ 30 de milioane de hectolitri de bere, o producție de trei ori mai mică, comparativ cu Germania, și de două ori mai mică decât în Marea Britanie, țări ce domină însă categoric aceste clasamente.

Producția de bere din Polonia este aproape dublă față de media europeană, însă, cu toate acestea, consumul nu mai este la fel de frecvent în anul 2017.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Oktoberfest, istoria celui mai longeviv festival