Unul dintre clasamentele în care România a reuşit în ultimii ani să ocupe o poziție fruntașă este cel al producției şi al consumului de băuturi alcoolice.

Berea ne-a adus între primele țări din lume la consum, iar țuica şi vinul ne-au urcat în clasamentul țărilor producătoare de alcool. România a dominat topurile producției de prună, fiind multă vreme primul stat european la acest capitol, singurii care reușeau o producție aproape la fel de mare fiind sârbii.

Prunele sunt folosite în țara noastră în special la producerea țuicii, băutură alcoolică autohtonă a cărei producții anuale poate rivaliza cu producția de whisky din numeroase țări europene.

În România se produc anual mai bine de o sută de milioane de litri de țuică, o cantitate ce ar fi putut fi mult crescută dacă legislația nu ar fi fost atât de drastică, iar accizele, ceva mai mici.

Cu toate acestea, prețul foarte mic cu care se pot cumpăra anumite băuturi alcoolice reprezintă un argument pentru străinii ce aleg să viziteze țara noastră.

Berea se vinde în România cu unul dintre cele mai mici prețuri din întreaga Europă, astfel că, inevitabil, consumul este crescut. Cifrele oferite de OMS pot fi contestate, cel puțin atunci când vine vorba de producția şi consumul băuturilor alcoolice în mediul rural, acolo unde adesea alcoolul este produs ilegal.

Țuica şi berea nu sunt singurele băuturi ce pot fi produse în mediul rural, fără a mai fi declarate.

Pălinca este o altă băutură alcoolică destul de comună în România, diferențiindu-se de țuică prin faptul că aceasta poate fi produsă din aproape orice fruct, nu doar din prună. Pălinca românească este una dintre cele mai pure băuturi de pe întreg globul.

Consumul în România, cel mai probabil, este în realitate cu mult mai mare decât cel prezentat de Organizația Mondială a Sănătății.


Citește și alte articole asemanatoare
○ Consumul de alcool, redus semnificativ în Polonia