În plin scandal etnic, pornit de la videoclipul realizat de un român căruia un grup de persoane îi cereau să știe limba maghiară pe teritoriul României, ne întoarcem în istorie, pentru a ne aduce aminte modul în care vecinii noștri au ales să modereze conflictul etnic iscat acum exact 77 de ani, în anul 1940.

În județul Sălaj avea loc cel mai odios atac lansat de armata ungară, asupra unor civili neînarmați. Soldații înarmați ucideau cu sânge rece tineri, bătrâni, femei, ba chiar şi persoane imobilizate la pat.

Singurii care au scăpat de furia soldaților au fost localnicii unguri, cei ce priveau deznădăjduiți cum românii erau uciși. Motivul? În urma dictatului semnat la Viena, nord-vestul Transilvaniei intra sub ocupația maghiarilor.

77 de ani de la masacrul comis de armata Ungariei împotriva civililor români
Trupele ungare, în apropierea oraşului Zalău. Sursă foto: wikipedia.org

Județul Sălaj a fost unul dintre cele mai afectate teritorii, dar nu singurul în care ungurii au intrat cu forța, ucigând civili neînarmați. Crimele din Ip*, așa cum sunt cunoscute atrocitățile comise de unguri, ar fi fost făptuite chiar cu suportul etnicilor locali maghiari, după cum ar spune lucrările rămase, aceştia dirijând armata către casele românilor.

În locul unei negocieri ori a unei redistribuiri a românilor pe teritoriile ce continuau să le aparțină, maghiarii au ales varianta uciderii acestora, fără a răspunde în fața cuiva pentru faptele comise.

Genocidul comis de armata maghiară s-a sfârșit în mai puţin de 48 ore, rezultatul final fiind unul crunt. Mai bine de 150 de etnici români şi-au pierdut viața, fără a avea șansa unei riposte.

*Ip-comună din județul Sălaj.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Sângeroasa bătălie de pe Marna (anul 1914)