Tara noastra a fost zguduita, in ultimul secol, de mai multe cutemure puternice, iar cel din 1990 este incadrat de specialisti in aceasta categorie, fiind vazut ca al treilea cel mai distrugator cutremur din ultimii 100 de ani.

Cu toate acestea, cutremurul din 1990 este insignifiant intr-o comparatie cu cutremurele din anii 1977 sau 1940, in principal datorita numarului persoanelor ranite ori decedate, care au fost de ordinul zecilor, si nu de ordinul miilor.

Aproximativ 13 persoane si-au pierdut viata in cutremurul din 1990, iar mai bine de 300 au fost raniti. Intr-o comparatie, in celelalte doua cutremure, mai bine de 2.500 persoane si-au pierdut viata, iar aproape 16.000 au fost raniti.

Intensitatea cutremurului din ziua de 30 mai a anului 1990 a fost de 6.9 grade pe scara Richter, la o adancime de 89 de km, in cursul zilei existand mai bine de 60 de replici.

Seismul a fost resimtit pe teritoriul Romaniei, dar si in Bulgaria, Ucraina sau Moldova; doar opt dintre persoane decedate au provenit din tara noastra.

Cum se produc cutremurele – material video

In prezent, la 27 ani de la ultimul cutremur care a dus la pierderi omenesti, multe dintre cladirile din Romania prezinta un risc seismic ridicat, in Bucuresti existand 752 de cladiri incadrate in grad de risc in cazul unui cutremur, 190 dintre acestea fiind considerate pericol public.

Ce trebuie sa stim in cazul producerii unui cutremur?

Indiferent de intensitatea cutremurului, oamenii sunt sfatuiti sa se plaseze sub un perete de rezistenta al locuintei. In cazul blocurilor de beton, cele ce sunt majoritare in tara noastra, peretele de rezistenta este sub tocul usii.

Oamenilor li se recomanda sa nu paraseasca locuinta, daca asta prevede folosirea scarilor ori a liftului.

Printre celelalte recomandari ale ISU se numara si procurarea unui extinctor, pentru stingerea unui eventual incendiu, amplasarea sticlelor ori cutiilor ce contin chimicale ori combustibili in locuri inchise, unde nu se pot rasturna si fixarea electrocasnicelor.

De asemenea, este recomandat ca trusa de prim ajutor sa nu lipseasca din casele locuitorilor, dar si ca fiecare sa aiba o rezerva de alimente (conserve), apa potabila, medicamente, fluier si lanterna.