La data de 12 ianuarie 2010, o serie de cutremure zguduie o regiune extinsă din Republica Haiti, provocând mai bine de 100.000 de decese, dar şi o epidemie de holeră. Epicentrul cutremurului a fost stabilit în oraşul portuar Léogâne, situat la mai puțin de 30 de kilometri de capitala statului Haiti, Port-au-Prince. La ora locală 16:53 are loc prima mișcare tectonică, cu o magnitudine estimată de 7.0 grade pe scara Richter. O serie de alte 52 de replici au loc în următoarele ore, toate cu o magnitudine de peste 4.5 grade, acestea din urmă contribuind la distrugerea totală a locuințelor, deja șubrezite de primul cutremur.

Într-un stat sărac, cu o infrastructură precară şi un sistem sanitar aflat în colaps, un cutremur de o asemenea magnitudine în mod cert ar fi creat distrugeri majore. Aşa cum era de aşteptat, cutremurul a pus la pământ aproape un sfert de milion de locuințe improvizate, cauzând moartea a 100.000 de oameni (cifrele estimative oferite de către U.S. Geological Survey). În contradicție cu cifrele oferite de către agențiile străine, guvernul haitian a concis că au existat între 220.000 şi 316.000 de decese cauzate de cutremur.

Cutremur Haiti 2010.
Sursă foto: Wikipedia

Conform acelorași surse, 250.000 de case de locuit au fost distruse, alături de alte 30.000 de clădiri comerciale. Cele mai afectate oraşe au fost Léogâne, Jacmel şi Port-au-Prince. În urma cutremurului, din cauza infectării apei potabile şi a distrugerii sistemelor de curățare a apei, în cele trei oraşe a început o epidemie de holeră, în urma căreia alte peste o mie de persoane şi-au pierdut viața. Pentru ajutorarea oamenilor din Haiti, reprezentanții multor țari s-au angajat să-i sprijine financiar şi medical pe aceştia.

De asemenea, oameni importanți de pe glob au donat sume de bani sau au organizat licitații cu scopul de a obține bani, ce apoi au fost donați guvernului din Haiti, pentru reconstruirea școlilor, spitalelor, instalațiilor de apă potabilă, a sistemelor de comunicații şi a rețelelor electrice. Yuna Kim, patinatoarea asiatică considerată în anul 2010 numărul unu în lume, şi-a donat banii câștigați la Jocurile Olimpice de Iarnă către UNICEF, pentru campania de ajutorare a oamenilor din Haiti.

Sursă imagine principală: Wikipedia


Citește și alte articole asemănătoare
○ Cutremurul din Kashmir: zeci de mii de vieți curmate în câteva minute