În toamna anului 2005, chiar în perioada în care musulmanii sărbătoreau Ramazanul, în regiunea Azad Kashmir din Pakistan are loc unul dintre cele mai distrugătoare cutremure ale secolului XXI.

La orele dimineții, clădirile din Azad Kashmir încep să se zguduie din temelii, în urma seismului extrem de puternic, ce avea să fie clasificat ca unul de intensitate severă, de gradul 8 pe scala Mercalli.

Magnitudinea de 7.6 grade a condus la distrugeri absolut uluitoare, dar şi la un număr extrem de mare de pierderi omeneşti, în principal din cauza perioadei în care se petrecea nefastul eveniment. Era exact perioada în care, în țările musulmane, oamenii sărbătoreau Ramazanul.

Cutremurele din Kashmir, anul 2005.
Sursă foto: si.wsj.net

Coincidențele nefericite aveau să continue, seismul producându-se la puțin timp după masă, astfel că marea majoritate a oamenilor dormeau, așa cum se obișnuiește. Poate tocmai din acest motiv, luați prin surprindere, mulți dintre locuitorii regiunii nu au avut cum să se salveze.

Cele 978 de replici ce au succedat cutremurul au creat panică în întreaga regiune pakistaneză. Distrugerile erau deja majore, iar infrastructura şi comunicațiile erau la pământ. Spitalele, școlile, serviciile de salvare şi poliție, toate acestea aproape că nu au existat, vreme de câteva ore.

Cele mai mari daune au fost chiar în capitala regiunii, în orașul Muzaffarabad, epicentrul cutremurului. În zilele următoare, guvernul pakistanez avea să prezinte şi raportul oficial al pagubelor: jumătate de milion de familii au rămas pe drumuri, fiind distruse peste trei milioane de locuințe.

Un număr de 87.350 de decese au fost raportate, iar un număr aproape dublu de persoane au fost rănite. Aproape 20% dintre cei ce şi-au pierdut viața nu împliniseră vârsta majoratului. Guvernul pakistanez a declarat ziua de 8 octombrie ca Ziua Națională de conștientizare a dezastrelor naturale.

Sursă imagine principală: bbc.co.uk


Citește și alte articole despre cutremure
○ 27 de ani de la cutremurele pereche de pe 30 si 31 mai 1990