În ultima zi din această săptămână ne îndreptăm de graniţa cu Moldova și Ucraina. Vom ajunge în judeţul Galaţi, vom descrie și vă vom prezenta principalele atracţii turistice din această zonă, într-o abordare puţin mai diferită.

Vom alege câteva dintre orașele, satele ori comunele ce ar putea atrage turiști, locuri ce ar merita vizitate într-un weekend prelungit în Galaţi. Vom pleca chiar din municipiul reședință de judeţ, Galaţi, al optulea cel mai mare oraș din ţara noastră, ce ne oferă multiple variante de locaţii de vizitat.

Distrus de atacurile inamice în timpul celui de-al doilea război, orașul a renăscut după modelul comunist, odată cu construcţia și punerea în funcţionare a Combinatului Sidelurghic, un colos industrial, cel mai mare combinat din Europa de Est, în acele vremuri, ce număra peste 50.000 de angajaţi, peste o treime din populaţia orașului de atunci lucrând la combinat ori la unităţile industriale vecine.

Dar ce am putea vizita în municipiul Galaţi?

Complexul Muzeal de Științele ale Naturii „Răzvan Angheluță”, o clădire cu arhitectură modernă, restructurată de-a lungul vremii, este un loc cu recenzii pozitive din partea celor ce au avut ocazia să îi treacă pragul. Complexul adăpostește un observator astronomic, dar și un planetariu.

De asemenea, tot în Complexul „Răzvan Angheluţă” există un muzeu, cu expoziţii ce se derulează de miercuri până duminică, o grădină zoologică, una botanică, dar și un acvariu.

Un alt muzeu important din Galaţi este și Muzeul de artă vizuală, primul muzeu de artă contemporană din România, și, de asemenea, cel mai mare astfel de obiectiv din ţara noastră.

Arhitectura lăcașelor de cult ce pot fi găsite în municipiul Galaţi este fermecătoare. Biserica Greacă şi Agora, Catedrala arhiepiscopală și Biserica fortificată Sfânta Precista sunt adevăratele bijuterii ale ortodoxiei.

Tecuci

Al doilea cel mai mare oraș din judeţul Galaţi, unul dintre cele două municipii din judeţ, alături de Galaţi, Tecuci este orașul al cărui parc central poate reprezenta în sine o atracţie turistică.

Dar nu doar Parcul Central, ci și Centru Folcloric ori Muzeul Mixt din Tecuci sunt adevărate comori pentru turiști, repere importante pentru turismul din regiunea de est a României.

Muzeul de Istorie Teodor Cincu, Tecuci.
Muzeul de Istorie Teodor Cincu, Tecuci. Sursă foto: wikimedia.org

Din nefericire, așa cum deja există un obicei în România, există și zone din acest oraș care au fost uitate de către autorităţi, deși ar putea atrage turiști, și astfel, fonduri la bugetul de stat.

Vorbim despre Locul Fosilifer Rateș, o rezervaţie naturală unică pe glob, loc unde au fost descoperite fosile vechi de mai bine de 1 milion de ani, dar care, în prezent a devenit un loc unde sunt depozitate gunoaie, și nimic mai mult.

Tulucești

Comuna Tulucești este locul ideal pentru cei pasionaţi de echitaţie, ori pentru cei ce doresc să aibă parte de câteva minute de călărie. La doar câţiva km de Galaţi, în comuna Tulucești este o herghelie de cai și ponei ce adăpostește peste 40 de exemplare din rasa ghidran.

Trebuie spus că tarifele sunt extrem de mici, iar zona adună anual câteva sute de turiști, din vecinătatea judeţului.

Brateș

Cu o suprafaţa de peste 20 km2, și o adâncime medie de aproape 2.1 metrii, lacul Brateș este unul dintre cele mai mari lacuri din ţara noastră, un loc căutat în special de cei pasionaţi de pescuit.

Cu toate acestea, locul este dominat de mizerie, apa este murdară, implicarea autorităţilor nu există, astfel că părerile celor ce au avut ocazia să viziteze acest loc sunt dintre cele mai rele.

Sursă foto

Citește și alte articole din campania #călătorimcunoaștem
○ Bihor, atracţie turistică în căutare de turiști