În acest sfârșit de săptămână vom vorbi despre Mehedinţi. Vă vom prezenta principalele atracţii turistice din acest judeţ și vă vom arăta de ce merită vizitat, în orice perioadă a anului.

Vorbim, în primul rând, despre bunătatea cu care sunt primiţi turiștii în zona Olteniei, și despre liniștea ce înconjoară aceste locuri. Sunt îndeajuns de multe locaţii din România în care te poţi duce pentru a avea parte de liniște, însă satele din Mehedinţi sunt un loc aparte.

Judeţul, unul foarte bogat în peisaje de o frumusețe rară, oferă multe locații ce merită vizitate.

  • Dubova

Alegem ca punct de plecare una dintre locațiile considerate în prezent aparținând Banatului, și nu Olteniei. Dubova, satul aflat la doar 25 de kilometrii de municipiul Orșova, este locul către care este obligatoriu să ne îndreptăm, în traversarea județului Mehedinți.

Drumul dintre Orșova și Dubova este unul fabulos. Pe lângă ocazia rară de a traversa Dunărea pe vaporaș, vom avea șansa de a vedea “Statuia lui Decebal”, un monument înalt de peste 50 de metrii, inclus într-un top al celor mai impunătoare și mai spectaculoase statui de pe glob.

Tot în această zonă vom putea vedea și Cazanele Dunării, dar și peștera Ponicovei, locuri ce trebuiesc văzute, în mod cert. Dacă timpul vă permite, vă recomand să faceți o vizită și în satul Eibenthal, locul în care trăiesc în prezent mai bine de 50 de familii cehe, unul dintre cele mai liniștite sate din Romania, dar și satul în care limba română nu este vorbită.

  • Cerneţi

Centru al judetului Mehedinti, timp de câteva secole, înaintea întemeierii orașului Severin, satul Cerneţi din comuna Șimian este unic în zonă prin prisma numărului mare de locuitori, peste patru mii. În Cerneţi se află Cula Tudor Vladimirescu, o clădire istorică, vechi de peste 200 de ani, ce a aparținut lui Tudor Vladimirescu.

De asemenea, în Cerneţi merită vizitate și Bisericicile Sf. Nicolae din Cerneți sau „Sfântul Ioan Botezătorul”, la fel de vechi, ale căror construcţii au fost finalizate înainte de anul 1850.

  • Isverna

Conform istoricilor, în acest sat, locuit în prezent de doar 600 de persoane, este îngropat tezaurul Serbiei. Istoria este una extrem de interesantă, iar conform acesteia, cei ce au incercat de-a lungul anilor să ajungă la comoara, au decedat, în mai puţin de un an de la expediție. Sursele informative sunt destul de puţine, însă în continuare se vorbește în acele locuri despre comoara ascunsă în peștera de la Isverna.

  • Ponoarele

Comuna Ponoarele poate fi considerată principalul punct de atracție din județul Mehedinti. Aici putem găsi Peștera Ponoarele, lungă de peste 700 de metrii, dar și Podul lui Dumnezeu, multe legende învârtindu-se în jurul podului, oamenii locului vorbind despre prezenţa diavolului, cel despre care, spun sătenii, ar fi locuit în pod.

Sursă foto


Citește și alte articole despre turism
○ Drumul din Croaţia…către Mehedinţi
○ Charlottenburg – singurul sat rotund din România