În partea de sud-vest a țării, chiar la granița cu Serbia, se află județul Mehedinți, singurul de pe teritoriul țării noastre care se împarte între regiunile Oltenia şi Banat. Mehedinți este locul de unde provin marii matematicieni Petre Sergescu şi Gheorghe Ţiţeica, dar şi Victor Gomoiu, medicul şi ministrul fondator al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Sunt îndeajuns de multe locații din România în care putem călători pentru a găsi oaze de liniște. Cu toate acestea, satele din Mehedinți sunt un loc aparte, unice pe teritoriul țării noastre.

Dubova

Dubova este unul dintre aceste sate, ce aparține în prezent de Banat, o porțiune în care românii conviețuiesc împreună cu sârbii. Satul Dubova se află la o distanță relativ mică de municipiul Orşova, parte din Oltenia. În aceste locuri, glasul apei va fi mai proeminent decât cel al oamenilor. Orşova este portul vaporașelor care traversează Dunărea, în scopuri turistice. Pe traseul vaporașului va putea fi văzut un monument unic în lume, o inscripție în piatră ce rezistă de aproape două milenii, dar şi un așezământ bisericesc vechi de mai bine de cinci secole.

Statuia lui Decebal, Mehedinti.
Sursă foto: descoperimromania.ro

„Statuia lui Decebal”, monumentul inclus într-un top al celor mai spectaculoase şi mai impunătoare construcții de pe glob, face deseori obiectul călătoriei pe Dunăre. Istoria există la fiecare pas, pe tot traseul vaporașului. Tabula Traiana, placa inscripționată într-o stâncă din Cazanele Dunării, în cinstea împăratului Traian, este aici de mai bine de 1900 de ani. La doar 20 de kilometri de Dubova se află satul Eibenthal, unul dintre puținele sate de pe teritoriul României în care limba română nu este limba de bază. Conform ultimului recensământ, aici trăiesc în prezent mai bine de 60 de familii de cehi.

Șimian

Centru al județului Mehedinti, timp de câteva secole, înaintea întemeierii orașului Severin, satul Cerneţi din comuna Șimian este unic în Mehedinți prin prisma numărului mare de locuitori, peste patru mii. În Cerneţi se află Cula Tudor Vladimirescu, o clădire istorică ce a aparținut chiar domnitorului Țării Românești. Veche de peste 200 de ani, construcția este înscrisă în Repertoriul Arheologic Național.

Cu toate acestea, construcția se află într-o continuă degradare, iar concluziile autorităților exclud orice posibilitatea de achiziționare a obiectivului. Tot în satul Cerneţi pot fi vizitate și Bisericile Sf. Nicolae sau „Sfântul Ioan Botezătorul”, construcții finalizate înainte de anul 1850. La fel ca şi Cula lui Tudor, şi aceste două biserici sunt la fel de puțin apreciate, împrejurimile nefiind tocmai primitoare.

Isverna

Conform istoricilor, în acest sat, locuit în prezent de doar 600 de persoane, este îngropat tezaurul Serbiei. Istoria este una extrem de interesantă, iar conform acesteia, cei ce au încercat de-a lungul anilor să ajungă la comoara, au decedat, în mai puţin de un an de la expediție. Sursele informative sunt destul de puține, însă în continuare se vorbește în acele locuri despre comoara ascunsă în peștera de la Isverna.

Ponoarele

Comuna Ponoarele poate fi considerată principalul punct de atracție din județul Mehedinti. Aici putem găsi Peștera Ponoarele, lungă de peste 700 de metri, dar și Podul lui Dumnezeu, multe legende învârtindu-se în jurul podului, oamenii locului vorbind despre prezența diavolului, cel despre care, spun sătenii, ar fi locuit în pod.

Sursă foto: descoperimromania.ro


Citește și alte articole despre turism
Parcul Național Retezat abundă de lacuri glaciare. Care sunt cele mai importante dintre acestea?