Cântat în prezent în foarte multe localuri din întreaga lume, fiind unul dintre stilurile muzicale extrem de apreciate de către americani, jazz-ul a cunoscut faima încă de la primele înregistrări.

Apărut acum mai bine de o sută de ani, jazz-ul începe să fie cântat în localurile din New Orleans, pentru ca mai târziu, abia după cel de Al Doilea Război Mondial, să se răspândească cu ușurință în întreaga Europa. În anul 1917 apare prima înregistrare a unei piese jazz, denumit în acele vremuri jass, a trupei Original Dixieland Jass Band.

Jazz-ul este rezultatul îmbinării elementelor de ritm africane cu instrumentele şi elementele de armonie europene. Este, în principiu, un stil muzical ce ține foarte mult de improvizație.

Original Dixieland Jass Band.
Original Dixieland Jass Band. Sursă foto: onu.edu

Faimosul saxofonist Ornette Coleman spunea că “jazz-ul este singura muzică în care aceeași notă poate fi cântată seară de seară, dar diferit de fiecare dată.” Deşi contestați, la început, fiind chiar numiți “oamenii albi” ce au copiat muzica afro-americană, cei cinci membrii ai trupei nu au renunțat să cânte.

În anul 1917 apar primele două înregistrări ale acestora: “Livery Stable Blues” şi “Dixie Jass Band One Step”. Acestea sunt primele două compoziții jazz din istoria acestui gen. Piesele au fost primite nemaipomenit de bine de către publicul larg, trupa având un succes imediat.

Numeroase alte trupe au început să apară, urmând ca în doar patru ani să apară un număr de 200 de cover-uri după piesa “Livery Stable Blues”. Era începutul muzicii jazz, un stil muzical ce a cunoscut consacrarea încă din primii ani de la apariție, un stil ce continuă să existe, chiar şi la un secol distanță.


Citește și alte articole despre muzică
○ Don Felder, ilustrul chitarist american, ajuns la 70 de ani