În urmă cu 158 de ani, la data de 5 iunie 1859, se năștea, la Bucureşti, Constantin I. Nottara, dintr-o familie bizantină de origine greacă. Cel ce avea să scrie o pagină de istorie pentru teatrul românesc, își dedică aproape întreaga existență teatrului.

Încă de la vârsta de 14 ani începe să joace roluri în scenete de teatru, în teatrele de vară din Bucureşti. Peste doar doi ani, la vârsta de 16 ani, Constantin Nottara se înscrie la Conservatorul din Bucureşti, unde avea să studieze arta teatrală, în paralel cu liceul.

Calitățile sale actoricești sunt remarcate de întregul colectiv de profesori, iar Nottara este trimis la Paris, pentru a se specializa în domeniu. Revenit în țară, preia multe dintre rolurile principale la Teatrul Național, iar în 1893 devine profesor la Conservator, cunoștințele pe care le acumulase fiind acum împărțite şi cu alți viitori mari actori.

Printre cei ce i-au fost elevi, se numără: Tony Bulandra, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti sau Constantin Tănase. În cei 60 de ani de activitate, Constantin Nottara a interpretat peste 600 de roluri. Nottara a marcat evoluția teatrului românesc, având un important aport la progresul cultural în România.

Deoarece întreaga sa viață a locuit doar în apartamente închiriate, Membrii Sindicatul Artiștilor Dramatici şi Lirici din Teatrului National au decis să strângă bani cu scopul construirii unei case, ce avea să îi fie oferită actorului. Imobilul a fost construit pe actualul bulevard Dacia, iar în prezent este muzeu.

În noaptea zilei de 16 spre 17 octombrie, în anul 1935, Constantin Nottara se stinge din viață, în propria locuință, alături fiindu-i fiul său, compozitorul Constantin Nottara, şi soția sa, Ana.

Sursă imagine principală: wikipedia.org