Regizor, scenograf, actor, profesor şi arhitect, Liviu Ciulei şi-a dedicat întreaga viață scenei, fiind cel mai apreciat regizor al vremii, un idol al generației actuale de regizori români.

Cariera remarcabilă a lui Liviu Ciulei a fost încununată cu succesul de la Cannes, din anul 1965. Ecranizarea romanului Pădurea Spânzuraților i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor, fiind multă vreme singurul regizor român distins la Cannes.

În cei 88 de ani de viață, Liviu Ciulei a avut ocazia să cunoască generații întregi de actori, atât în România, cât şi în Germania, Franța, Canada, Australia, Israel sau SUA, țări în care acesta a locuit, până la căderea comunismului.

Timp de cinci ani, între 1980-1985, Liviu Ciulei a ocupat poziția de director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, reușind ca în 1982 să câştige premiul Tony Award, o distincție acordată anual celui mai bun teatru regional din SUA. A predat cursuri de regie si actorie la Columbia University si New York University, două universități extrem de importante din New York.

În cei mai bine de 50 de ani petrecuți pe scenă sau în spatele acesteia, Liviu Ciulei a reuşit să se facă cunoscut în toate colțurile lumi, reformând arta teatrală. Imediat după revoluția din 1989, revine în țară, chiar la teatrul pe care el îl făcuse să fie cel mai important din țară, teatrul Bulandra.

Din calitatea sa de arhitect, ajută la reconstruirea sălii de spectacole a teatrului. Cel numit “regizor pe patru continente” se stinge din viață în seara zilei de 24 octombrie 2011, într-un spital din Germania.

Sursă imagine principală: Mediafax


Citește și alte articole asemănătoare
○ Lazăr Edeleanu, chimistul român ce a sintetizat pentru prima oară amphetamina