Era începutul lunii august a anului 2009, iar starea de sănătate a Tatianei Stepa se deteriora de pe o zi pe alta. În data de 4 august artista este internată la Spitalul Militar Central din Bucureşti, multiple organe interne fiind afectate și începând să îi cedeze.

Cancerul de col uterin, de care suferea de o bună perioadă de vreme, a condus într-un final la decesul artistei, chiar pe data de 7 august, după o lungă perioadă de suferinţă.

Cu doar o săptămână înaintea tragicului eveniment, prezenţa sa bucura publicul prezent la festivalul Folk You din Vama Veche, acolo unde aceasta a concertat, în data de 31 iulie. Tatiana Stepa continua să fie prezentă la festivaluri, în ciuda tuturor recomandărilor, în încercarea de a strânge bani pentru a-și putea plăti tratamentul.

Născută în anul 1963, pe data de 21 aprilie, Tatiana Stepa a început să cânte încă din primii ani de viaţă, urmând cursuri de pian, vioară, dar și de balet. Muzica folk apare în viaţa acesteia din timpul liceului, perioadă în care începuse să cânte la chitară, abilităţile sale fiind remarcate de profesorii și colegii de la “Liceul de Arhitectură” din București.

La vârsta de doar 19 ani, Tatiana debutează în Cenaclul Flacăra, cu piesa “Și-am să-mi fac o doină”, pe versurile lui Adrian Gavrilă. Avea să devină o figură emblematică a Cenaclului, din care face parte până la desfinţarea sa, în anul 1985.

Este prezentă la mai bine de 3000 de spectacole, luând parte anual la cele mai mari festivaluri de muzică folk din ţară, dar nu numai. Tatiana are ocazia să concerteze și în orașe din Italia, Franţa ori Germania, printre altele.

Din nefericire, astăzi, la doar opt ani de la deces, muzica sa nu se aude la radio, și nici televiziunile nu mai vuiesc în jurul ei. Festivalul “Tatiana Stepa”, desfășurat la Mizil, ajuns deja la a VIII-a ediţie, omagiază existenţa celei ce a fost una dintre vocile marcante ale muzicii românești a secolului trecut.

Sursă foto: revistatango.ro


Citește și alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ 109 ani de la strania întâmplare din Siberia, atunci când peste 30 de milioane de arbori au fost distruși în urma unui fenomen inexplicabil