La data de 25 iulie 1917, trei japonezi, creatori de instrumente optice, pun bazele unei companii optice, sub denumirea Nippon Kogaku Kogyo. Patru ani mai târziu, un grup de ingineri germani se alătură proiectului, contribuind la apariția binoclurilor Mikron 4x şi Mikron 6x.

Compania ajunge la două mii de angajați în anul 1943, iar progresul pe care reușise să îl atingă ajuta armata japoneză, în cel de Al Doilea Război Mondial, prin crearea de binocluri, lentile, bombe și periscoape.

Odată cu încheierea războiului, compania se axează şi pe crearea de camere foto, astfel că, în anul 1948 apare primul aparat foto, Nikon I.

Nikon 1, primul aparat foto Nikon.
Nikon 1. Anul apariției: 1948. Sursă foto: dpreview.com

Odată cu mijlocul secolului trecut, compania japoneză începe să fie cunoscută pe plan mondial, obiectivele create de către aceştia având o calitate superioară într-o comparație cu cele ce existau pe piață la acel moment.

Nikon F este prima cameră SLR a companiei, iar lansarea acesteia se face în luna aprilie a anului 1959. Avea să fie prima cameră ce combina toate conceptele de până atunci ale companiilor japoneze, succesul adus fiind oarecum aşteptat. Nikon F a avut o întreagă linie de componente și accesorii interschimbabile, fiind considerată prima cameră de sistem japoneză.

Producția camerelor Nikon F continuă până în anul 1973, atunci când apare ediția Nikon F2. Nippon Kogaku Kogyo îşi schimbă complet denumirea în Nikon abia în anul 1988.

Aparatul foto Nikon F2.
Nikon F2. Sursă foto: djcphoto.com

Odată cu anul 2000, progresul Nikon atinge apogeul, fiind create simultan aparate digitale şi aparate compacte. În anul 2008 apare primul model dSLR capabil să filmeze, modelul D90. Un an mai târziu se deschide primul magazin al celor de la Nikon în România.

Cu ocazia celor o sută de ani de la apariția companiei, a fost lansată sigla Nikon 100 de ani, alături de două camere digitale, modelele D5 şi D500, dar şi de obiectivul AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR.

De asemenea, Nikon pune la dispoziția clienților şi un set aniversar de obiective cu zoom, compus din trei obiective Nikkor cu diafragma maximă de f/2.8 şi cu distanțe focale de: 14-24mm, 24-70mm şi 70-200mm.

Toate produsele lansate de către Nikon, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la lansarea oficială, pot fi găsite pe site-ul aniversar al celor de la Nikon.