Criptomonedele, precum Bitcoin, au câştigat rapid popularitate, în cei doar opt ani de la apariția lor. Moneda digitală Bitcoin, creată în anul 2009, a dat startul apariției multor altor criptomonede, ajungându-se în prezent la mai bine de 1000 de monede virtuale, cu un capital de piață de peste 145 de miliarde de dolari de dolari.

Criptomonedele reprezintă în prezent cea mai sigură modalitate de tranzacționare de valută online, datorită securizării prin criptografie. Tehnologia Blockchain, folosită în contextul criptomonedelor, reprezintă una dintre inovațiile ce pot fi implementate în curând la scară largă, nu doar la tranzacțiile realizate prin intermediul criptomonedelor.

Compania americană IBM lucrează la crearea unei platforme pe baza acestei tehnologii, ce ar urma să fie folosită şi de sucursale bancare internaționale.

Ce inseamna Blockchain.
Sursă foto: datafloq.com

Principalul avantaj al tehnologiei este reprezentat de modalitatea simplă de protejare a bazei de date, cu ajutorul criptografiei, ce nu trebuie să fie autorizată şi care asigură o transparență, fiind păstrată în acelaşi timp şi confidențialitatea.

De asemenea, plățile prin Bitcoin, spre exemplu, se fac fără ca datele personale să fie asociate cu tranzacția, iar suma de transfer nu are o limită. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale Bitcoin constă în faptul că tranzacțiile, odată inițiate, nu pot fi anulate.

Contractele inteligente permit ca anumite condiții, definite de contract, să fie încluse în blockchain şi să fie astfel executate odată cu tranzacţia. Contractul inteligent se semnează şi se codifică în limbaj de programare.

Ce sunt Smart Contracts.
Sursă foto: blogspot.com

Ca şi exemplu, vom lua un angajat call-center, plătit în funcție de numărul apelurilor pe care acesta le efectuează; într-un asemenea caz, contractul inteligent poate fi setat să calculeze în mod automat volumul apelurilor respectivului angajat.

Pentru a înțelege mai uşor tot ceea ce Bitcoin presupune, dar şi pentru a vă familiariza cu termeni precum Blockchain sau Smart Contracts, Afluent vă propune să luați parte la evenimentul CriptoCon, organizat în data de 3 octombrie la Cluj-Napoca.

Acesta va avea loc la Facultatea de Construcții de Mașini de pe B-dul Muncii, numărul 103-105, începand cu orele 18:30. Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina evenimentului.