Încă de la apariția primilor roboți, chiar şi a celor ce nu dispuneau de inteligență artificială, viziunea majorității asupra acestor dispozitive nu era una foarte pozitivă. Din cauza lipsei de informație, oamenii au corelat inteligența artificială în mod automat cu roboții. Tocmai din acest motiv, opinia generală este aceea că inteligența artificială este mai mult dăunătoare decât benefică. Conform unor sondaje realizate de agenții informatice din Marea Britanie, mai bine de jumătate dintre oamenii chestionați sunt de părere că implementarea inteligenței artificiale pe roboți poate duce la distrugerea omenirii, dând exemple din diverse filme.

Din dorința de a informa în mod corect şi a educa populația cu privire la acest delicat subiect, oamenii de ştiință au oferit exemple de scenarii în care inteligența artificială va îmbunătății viața omului. Spre exemplu, recunoașterea automată a formelor sau a vocii se poate face prin intermediul unor dispozitive ce dispun de inteligență artificială. Vă vom prezenta trei dintre cele cinci exemple ale britanicilor, două dintre acestea fiind chiar implementate în prezent.

Cum poate inteligența artificială să salveze vieți?

Compania Facebook, cea mai mare rețea socială de pe glob, cu miliarde de utilizatori ce provin din diverse medii sociale, a implementat un proiect-pilot folosindu-se de capacitățile inteligenței artificiale. Instrumentele Facebook au fost folosite pentru monitorizarea postările text şi video, pentru depistarea unor dorințe suicidale ale utilizatorilor. În momentul apariției unei situații de acest gen, se poate interveni prin intermediul autorităților locale. În primele zile de la implementarea sistemului au fost raportate peste 150 de postări ce trădau dorințele unor persoane de a-şi pune capăt zilelor.

Cum poate fi dezvoltată infrastructura, pentru a genera costuri mai mici?

Platformele cu inteligență artificială pot, printre altele, să reprezinte punctul de plecare în dezvoltarea infrastructurii orașelor. Vechile probleme pot fi abordate într-un mod diferit. Corporația americană NVIDIA ia în calcul utilizarea camerelor video pentru a se conecta la platformele cu inteligență artificială, pentru a îmbunătăți astfel modul în care sunt gestionate orașele. Platforma Metropolis, spre exemplu, poate utiliza camerele video amplasate în marile oraşe pentru a monitoriza criminalitatea sau pentru a asigura fluxul de trafic. Prin implementarea acestei tehnologii, costurile ar deveni mult mai mici şi ar îmbunătății considerabil traficul.

În anul 2017, în oraşul San Diego a fost instalată o platformă cu peste 3000 de noduri de senzori. Prin intermediul acestor senzori, șoferii pot găsi cu mult mai ușor locuri de parcare şi pot fi informați cu privire la intersecțiile periculoase. De asemenea, într-un viitor ce pare tot mai apropiat, mașinile pot fi asociate cu sistemele inteligente din oraș.

Inteligența artificială poate reduce riscurile accidentelor de muncă.

Conform unui articol dat publicității de către compania Manufacturing Business Technology, multe locuri de muncă prezintă riscuri considerabile pentru angajați, aceştia punându-şi singuri viața în pericol, de teamă de a nu fi demiși. Pentru a nu refuza sarcinile șefilor, mulți angajați sunt de acord să utilizeze mașinării defecte, riscând astfel foarte mult. Problema ar putea fi rezolvată cu ușurință, prin simpla gestionare a tehnologiilor IT care abordează problemele din fabrică ale mașinilor utilizate, pentru a le prelungi astfel perioada de viață şi pentru a evita deteriorarea acestora. În acest fel, oamenii vor putea lucra cu ajutorul unor dispozitive fără probleme de funcționare, evitând astfel situațiile potențial periculoase.

Sursă foto: beencrypted.com


Citește și alte articole asemănătoare
Pot fi mașinile autonome viitorul industriei auto?