În partea de sud-est a Europei, la o distanță relativ mică de România şi în imediata vecinătate a altor patru state, se află Kosovo, cel mai nou stat european, devenit suveran din anul 2008. Kosovo se poate lăuda cu o populație mai mare decât cea a Ciprului şi Islandei la un loc. Cei peste un milion şi jumătate de oameni sunt majoritatea vorbitori de limba albaneză, mai puțin de 10% dintre aceştia vorbind limba sârbă, cea de a doua limbă oficială din stat. Priştina este cel mai mare şi cel mai important oraş kosovar şi totodată capitala statului. De asemenea, Priştina este principalul centru administrativ, cultural şi turistic din țară.

Deşi este vizitat de un număr destul de mic de oameni, reprezentând mai degrabă un punct de tranzit către Grecia sau Albania, Priştina este un oraş captivant, ce merită văzut. Încă din secolul al IV-lea înaintea erei noastre teritoriul pe care acum se află Priştina a fost populat de civilizația tracică. În primul mileniu al erei noastre, Imperiul Roman, Imperiul Bizantin şi mai apoi Imperiul Bulgar au pus stăpânire pe teritoriu. Între anii 1912 şi 1918, patru țări au deținut statul Kosovo. Iugoslavia a fost regiunea din care Priştina a făcut parte până la începerea celui de Al Doilea Război Mondial, şi chiar şi după încheierea războiului. În perioada în care evreii erau goniți şi uciși de forțele SS, în Priştina foarte mulți cetățeni evrei au fost ascunși de către puținii slavi rămași pe teritoriul oraşului.

În anul 1947, Priştina devine capitala statului Kosovo, în urma unei decizii a comuniștilor aflați la putere. Tot din acel an a început şi reconstrucția totală a oraşului. Bazarurile otomane au fost distruse, iar în locul acestora au fost construite blocuri de locuit. Din anul 1981, populația oraşului se dublează, trecând de cifra de 100.000 de oameni. În urma războiului din Kosovo, ce a avut loc înainte de anul 2000, sârbii din Priştina au părăsit oraşul, foarte puțini alegând să rămână şi să accepte cultura şi dominația albaneză.

Despre Priştina, capitala statului Kosovo. Ce putem vizita în cea mai nouă capitală europeană?

Priştina nu este unul dintre cele mai vizitate oraşe europene, deşi aici se cazează peste două treimi din vizitatorii străini sosiți în Kosovo. În general, vorbim de albanezi, germani şi sârbi, în rare cazuri existând interes din partea cetățenilor din alte regiuni ale Europei, sau de pe alte continente. Foarte mulți oameni asociază Kosovo cu războaiele, deşi în prezent această țară este una dintre cele mai sigure din lume. Dacă alegeți să vizitați Priştina, trebuie să cunoașteți câteva lucruri esențiale. În primul rând, trebuie spus faptul că albanezii şi kosovarii nu cunosc foarte bine limba engleză. Dacă ar fi să căutăm alte puncte nevralgice, ar fi destul de dificil să le găsim.

Infrastructura oraşului este una excelentă, autostrăzi naționale importante traversând Priştina. Drumurile din oraş au chiar şi câte trei benzi de mers pe fiecare sens, iar serviciile de transport în comun sunt foarte active. De asemenea, în capitala statului Kosovo se găsește cel mai mare aeroport din zonă, locul în care ajung anual peste 1.5 milioane de oameni.

Ce poti sa vizitezi in Pristina, Kosovo
Sursă foto: streetsoftheworld.com

Principalele atracții turistice din Priştina sunt Muzeul Etnografic, găzduit de două clădiri fabuloase, construite înainte de anul 1900, moscheile istorice şi Biblioteca Universității, găzduită de o clădire cu o arhitectură unicat. În aproape orice colțișor din oraş există o cafenea, kosovarii fiind cunoscuți pentru cafelele lor. Mănăstirea Ortodoxă Gracanica este inclusă de către UNESCO pe lista monumentelor istorice şi are o vechime de aproape şapte secole.

Pentru a ajunge în capitala statului Kosovo, cea mai simplă variantă este reprezentata de calea aeriană. Cu toate acestea, deşi avionul este cel mai sigur şi poate cel mai rapid, trebuie știut că un bilet de avion dus/întors din Bucureşti către Priştina costă cel puțin 250 de euro, cu mult mai mult decât alte variante. Dacă optați pentru a călători cu maşina personală, combustibilul vă va costa în jur de 125 de euro, la un consum de 6.5-7 litri la suta de kilometri.

Există însă o variantă mai ieftină: călătoria cu trenul până la Belgrad (prețul biletului dus-întors de aproximativ 80 de euro) iar apoi cu autocarul către Priştina (prețul biletului dus-întors de aproximativ 30 de euro). Kosovo este unul dintre statele lumii cu cele mai mici costuri pentru trai, așadar mesele în oraş şi cazarea nu trebui să vă coste foarte mult. Patru nopți la un hotel de trei stele vă vor costa aproximativ 300-400 de lei.

Sursă foto: trazeetravel.com