Africa de Sud, precum omul bogat care trăiește în sărăcie

Africa de Sud, precum omul bogat care trăiește în sărăcie

Până acum aproape un an eram convins de faptul că cineva nu poate mânca gunoaie, nu poate trăi printre gunoaie şi că, în definitiv, nu pot exista astfel de situații nicăieri pe glob. Credeam acest lucru, cel mai probabil, din cauza lipsei de informare. Deşi există internet, nu o să vedeți niciodată pe site-urile importante advertoriale care să facă referire la sărăcia din Africa, ci veți vedea articole frumos ambalate în care se vorbește despre peisajele de acolo.

Pe internet se scrie despre diamantele realizate din aurul extras din Africa de Sud, despre faptul că din Africa se exportă aproape o treime din combustibilul existent şi exportat la nivel global ori despre orice alte realizări excepționale, dar nu şi despre ceea ce se întâmplă cu adevăr acolo. Dacă ar fi să analizăm strict cifrele, am putea crede că Africa de Sud este o putere mondială, greu de egalat vreodată. În realitate, lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit!

Africa de Sud deține resurse enorme de mangan, aur, platină şi crom, mai bine de jumătate din resursele globale din aceste substanțe provenind din aici. Cu toate acestea, sistemele lor sunt la pământ. Mai bine de un sfert dintre locuitorii Africii de Sud trăiesc în condiții inumane, fără a avea acces la servicii pe care europenii adesea le refuză. Educarea tinerilor, spre exemplu, se face cu greu pe continentul african, din cauza lipsei unităților de învățământ.

În Europa, deşi există zeci de scoli la nivelul fiecărui oraș, mai bine de 20% dintre tineri sunt analfabeți funcțional. În multe regiuni nu lipsesc doar școlile, ci şi apa potabilă sau chiar hrana. Pentru mulți africani, hrana poate fi reprezentată chiar şi de gunoaie adunate şi gătite. În primul articol al zilei vă prezentam un adevăr absolut şocant, despre ceea ce reprezintă hrana pentru unii oameni de pe glob. Imaginile sunt mai mult decât grăitoare. Astfel de „feluri de mâncare” se pregătesc în multe țări sărace de pe glob.

Pe continentul african peste cinci milioane de copii se sting din viață înainte de a împlini vârsta de patru ani, dintr-o cauză uluitoare: absența unor servicii medicale de bază. Lipsa tuburilor de oxigen conduce la moartea a milioane de oameni, fără ca măcar cineva să intervină. Mai grav decât atât este faptul că puțini vorbesc despre aceste lucruri. Constant se vorbește despre atacuri soldate cu victime, în țările importante de pe glob, însă foarte rar despre măcelurile comise în țările sărace. Presa este inundată de știri negative, însă doar din țările bogate.

A devenit o normalitate ca oamenii proveniți din țările subdezvoltate să trăiască în mizerie. Este greu de găsit un vinovat pentru problemele celor din Africa de Sud, acestea fiind probabil facilitate de anumite interese ascunse ale conducătorilor. Cu toate acestea, nu pot să nu realizez o imagine de ansamblu, care nu este la fel de negativă. Chiar şi în țările sărace există regiuni populate de oameni înstăriți, sau cel puțin cu o situație financiară mai bună decât a celorlalți. Cu toate acestea, chiar dacă vorbim de oameni de aceeaşi naționalitate, nimeni nu ajută pe nimeni.

În contrast cu cele scrise până acum, ofer un exemplu ceva mai diferit. Municipiul Bucureşti, capitală europeană, oraș cu un buget anual de zeci de ori mai mare decât ale unor anumite țări africane, nu este cu totul perfect. Chiar şi într-un astfel de oraș există cartiere întregi unde oamenii trăiesc la limita subzistenței. Cu toate că ar putea fi ajutați, aceştia refuză ajutorul, preferând să comită jafuri şi să încalce în continuare legea. Este greu de înțeles care este motivul real pentru care se întâmplă acest lucru, însă un astfel de exemplu ne face să fim mai nesiguri pe cele afirmate anterior. Cu toate acestea, neprezentarea adevărului sau evitarea anumitor subiecte nu poate aduce lucruri pozitive.

Sursă foto: blogovat.eu

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *