Actor de teatru şi film, Rebengiuc are un aport important în dezvoltarea teatrului românesc, prezența acestuia pe scena teatrului motivând alți tineri să aleagă o carieră in acest domeniu. Chiar şi în prezent, după mai bine de șase decenii petrecute pe scenă, Rebengiuc continuă să fie în prim-plan, cariera sa nefiind încheiată, în ciuda vârstei sale înaintate.

Victor George Rebengiuc, pe numele său întreg, s-a născut la data de 10 februarie 1933, în Bucureşti, într-o familie modestă din punct de vedere financiar, după cum însuși actorul avea să relateze. Din cauza problemelor financiare, părinții acestuia aveau să se despartă, iar Victor Rebengiuc avea să fie crescut de bunicii din partea mamei sale. Bunicii aveau să îi devină părinți, suplinind lipsa mamei şi a tatălui. Mama sa a fost singurul părinte pe care Victor avea să îl reîntâlnească, tatăl fiind ucis în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în anul 1942.

Cine a fost Victor Rebengiuc
Sursă foto: assets.sport.ro

La vârsta de 20 ani este admis la Institutul de Teatru, pentru ca în 1956 să își primească diploma de licență. După un stagiu scurt la teatrul din Craiova, se întoarce în capitala țării şi începe să joace la teatrul Bulandra. Primește primul său rol în piesa de teatru Moartea unui comis voiajor, în regia lui Dinu Negreanu, alături de care nu avea o colaborare tocmai potrivită. Tot în aceeaşi perioadă începe o colaborare cu regizorul Radu Penciulescu, director al Teatrului Mic şi profesor la Institutul de Teatru. În teatrul acestuia se jucau scenete străine, iar actorii nu erai obligați să aibă aceleași roluri monotone din filmele sovietice.

Victor Rebengiuc debutează în cinematografie în anul 1956, în filmul Mândrie. Deşi debutul a reprezentat un succes important, în următoarele producții în care apare nu primește roluri importante. Poate cel mai important rol din carieră l-a avut în filmul Pădurea spânzuraților, o adaptare a romanului lui Liviu Rebreanu, pentru care regizorul Liviu Ciulei a primit premiul pentru cel mai bun regizor, chiar la Gala Premiilor de la Cannes. Victor Rebengiuc putea juca absolut orice rol, naturalețea şi stilul său autentic consacrându-l publicului larg, încă înainte de a atinge apogeul carierei sale.

A jucat în următorii ani în multe alte adaptări după romane celebre, precum Moromeții, Cel mai iubit dintre pământeni sau O scrisoare pierdută. Din cauza implicării sale în politică, Rebengiuc a fost jignit la scenă deschisă de către doi tineri politicieni, a căror întreagă carieră a durat mai puțin decât timpul petrecut de Rebengiuc pe scena teatrului Bulandra.

Sursă foto: ziarulmetropolis.ro


Citește și alte articole asemănătoare
82 de ani de la decesul lui Constantin Nottara, unul dintre întemeietorii teatrului românesc