Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 46 de ani de la unul dintre cele mai negre episoade din istoria recentă a României. Dezastrul de la Certej, Hunedoara, începea la orele dimineții, odată cu cedarea decantorului în care se acumula apă toxică, rezultată în urma exploatării aurifere.

Aproximativ 300.000 de metri cubi de steril s-au revărsat către oraș, distrugând într-un timp extrem de scurt șase blocuri de locuitori, mai bine de zece case şi alte locuințe improvizate, provocând decesul a 82 de persoane, cărora li se adaugă un număr de 31 de persoane dispărute.

Îngropați de vii, cu pielea distrusă de cianură sau pur şi simplu cu leziuni incompatibile cu viața, toți dintre cei ce şi-au pierdut viața în acea zi, în acel decor, au avut parte de un final cumplit. Deşi primele rapoarte ascundeau cifra reală a deceselor, pentru a minimaliza gravitatea faptei, sau pentru a nu fi nevoie ca ziua să fie declarată zi de doliu național, într-un final, cifrele reale au fost făcute publice.

Rapoartele oficiale ale primăriei au arătat că au existat 82 de acte de deces înregistrate la primărie. Doar jumătate dintre cei ce şi-au pierdut viața au fost scoși din nămol în acea zi de către cei sosiți să dea o mână de ajutor.

Ziarul “Scînteia” a publicat în ziua următoare un comunicat legat de catastrofa de la Certej: “La E.M. Certej-Săcărâmb, jud. Hunedoara, a avut loc o gravă catastrofă. Ruperea decantorului de steril a provocat deplasarea unei mari cantități de mîl, care a acoperit şi distrus un număr de clădiri administrative şi locuințe. Echipe de muncitori şi unități ale forțelor armate lucrează intens pentru degajarea dărîmăturilor şi pentru salvarea celor prinși sub ele. Pînă în prezent, au fost scoase de sub dărîmături 45 de persoane decedate şi 88 rănite.”

Sursă imagine principală: Adevarul


Citește și alte articole asemănătoare
○ Catastrofa de la Ciurea (decembrie 1916)