Deși sună oarecum contrar cu ceea ce știam deja, iar în mod natural munca trebuie să fie prioritară pentru a putea avea parte și de distracţie, se pare că lucrurile nu stau chiar așa.

Când vorbim de muncă, nu facem referire doar la un job, ci și la orice alt obiectiv ce pare prioritar, nu doar în viaţa de adult. Spre exemplu: pare firesc ca atunci când ești la liceu să îţi faci tema, mai întâi, și abia apoi să ai parte de distracţie.

Și totuși, rezultatele unui set recent de experimente, realizate de un grup de profesori din Chicago, chiar pe studenţii lor, sugerează că fericirea pe care o resimt oamenii în pauza de relaxare este aceeași cu fericirea pe care o resimt cei ce își iau pauză după finalizarea cerinţelor.

Acest lucru dovedește faptul că stresul de dinainte de examene, spre exemplu, în cazul studenţilor, este la fel atenuat de o distracţie, precum perioada obositoare de după. Această atenuare a stresului de dinainte de examen a dus la rezultate mai bune a celor din grupul celor pe care s-au desfașurat experimentele.

Acest lucru este valabil și în cazul unui obiectiv major ce trebuie îndeplinit. O perioadă de stres ce precede momentul, nu poate aduce nimic benefic. Astfel, o relaxare de câteva minute, poate chiar ore, ne poate da energia și dorinţa de care aveam nevoie pentru a duce la bun final sarcinile, chiar dacă într-un timp mai lung.

Dacă obiectivul tău permite un timp mai lung, dă-ţi o pauză. Totuși, trebuie făcută diferenţa între o scurtă pauză și o pauză continuă, ce nu e de dorit.

Este de dorit să avem scurte pauze de câteva minute, la fiecare două ore de muncă, însă nu este de dorit să avem pauze lungi, de două ore, la fiecare câteva minute lucrate.


Citește și alte articole scrise de Mihai Teodorescu
○ BMW: de la producţia de motoare de avioane până la producţia de autovehicule
○ Părere despre facultate, din partea celui ce a renunţat până acum de trei ori