Dmitri Shostakovich se năştea pe data de 25 septembrie 1906 în capitala Rusiei de la aceea vreme, Sankt Petersburg, dintr-o familie atipică, mama sa fiind pasionată de muzică, absolventă a Conservatorului, iar tatăl său inginer.

Pasionat de pian, Shostakovich începe să studieze acest instrument încă de la vârsta de nouă ani, chiar mama sa fiindu-i profesor. Nu durează mult până când Dmitri este acceptat la Conservatorul de Muzică din Petrograd*, la vârsta de doar treisprezece ani.

Alexander Glazunov era numele profesorului ce îl avea sub observație pe micul compozitor, stilul profesorului ajungând să fie considerat învechit de către elevul său.

Profesor de pian îi era Leonid Nikolayev, cel cu care va lega o prietenie strânsă şi pentru care va compune, în anul 1943, Sonata Nr.2 pentru pian. În 1926 absolvea Conservatorul iar pentru a obține diploma le prezintă celor din comisie prima sa compoziție, Simfonia 1.

Prezintă această compoziție şi la concursul Internațional Frederic Chopin, organizat în Varşovia, chiar la prima ediție, în 1927. Acesta nu obține o clasare între primii trei pianişti şi pune insuccesul său pe seama unei operații de extirpare a apendicelui, pe care acesta o suferise în urmă cu puțină vreme.

Bruno Walter, un celebru dirijor l-a remarcat pe Shostakovich şi l-a invitat să îşi prezinte compoziția la premiera ce avea loc în acel an la Berlin. Din acel an, Shostakovich începe să se concentreze mai mult pe compoziții şi mai puțin pe pian, iar acest lucru avea să îi aducă acestuia un succes inimaginabil.

Întreaga sa carieră a fost influențată de regimul sovietic şi într-o mare măsură compozițiile sale se supuneau regulilor impuse. Opera sa cuprinde 15 cvartete de coarde, 15 simfonii, 6 concerte instrumentale şi mai bine de două sute de alte compoziții, dar şi câteva opere pentru balet.

În anul 1965 au inceput problemele de sănătate ale lui Shostakovich, diagnosticat inițial cu poliomielită. Deceniul următor, pe data de 9 august 1975, Dmitri Shostakovich se stinge din viață în urma unui cancer pulmonar.

*Petrograd-denumirea oraşului Sankt Petersburg în perioada 1914-1924

Sursă imagine principală: classicfm.com