Considerată una dintre cele mai mari clădiri de pe teritoriul Europei de Nord, catedrala din Koln este un monument istoric și cultural ce adună zilnic mai bine de 20.000 de vizitatori, un record chiar și pentru Germania.

Stilul gotic medieval, dimensiunile impozante, și în special faţada de vest, flancată între cele două turnuri, care este absolut gigantică, sunt principalele motive pentru care domul atrage în continuare turiși, la mai bine de 700 de ani de la debutul construcţiilor.

Mai bine de șase milioane de oameni ajung anual în Koln, doar pentru a vizita clădirea ce concurează din toate punctele de vedere cu catedralele italiene, printre cele mai înalte și vechi de pe glob.

Construcţia domului din Koln s-a desfășurat pe parcursul a mai bine de trei secole, necesare pentru a se ajunge la modelul final, cel pe care acum îl vizitează oameni de pe întreg globul.

Iniţial, domul a fost construit pe o structură pe care deja fuseseră construite alte catedrale, demolate a-i face loc fastuoasei clădiri de azi. Era 15 august 1248, data la care arhiepiscopul Konrad von Hochstaden pune piatra de temelie a domului.

Anul 1996, iar domul din Koln este inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial. Câţiva ani mai târziu, în mod paradoxal, UNESCO dorește să scoată clădirea de pe lista patrimoniului mondial.

Motivul?

O construcţie ce urma să apară în apropierea domului și care ar fi avut o înălţime mult prea mare, făcând ca domul să nu mai fie la fel de vizibil turiștilor.

Acest lucru nu s-a întâmplat, fiind luată decizia stopării lucrărilor la această nouă construcţie, cât și la orice alte clădiri în apropierea catedralei.

Sursă foto: wssrmnn.net


Citește și alte articole din categoria „Atunci, acum”
○ WW2: Capitularea Japoniei, principalul aliat al Germaniei naziste