Aproape 10% dintre români sunt analfabeți, în timp ce peste 40% nu au încheiat ciclul superior al liceului. Aceleași cifre există şi la nivelul multor alte state europene, cu foarte puține excepții. Mai puțin de 15% din populația globului a terminat o facultate. Cu toate acestea, drepturile unui om care a finalizat trei facultăți sunt aceleași cu cele ale unui analfabet. În plus, în anumite state europene, precum Finlanda, Irlanda sau Bulgaria, o persoană cu afecțiuni psihice, indiferent de gravitatea acestora, va avea drept de vot. În nouă state europene cetățenii au drept de vot, chiar dacă au fost condamnați pentru crimă, viol sau orice altă gravă infracțiune.

Atunci când vorbim de procesul electoral, analfabetismul reprezintă însă una dintre cele mai mari probleme. Votul celor declarați analfabeți poate să constituie peste 20% din voturile finale. Plecând de la exemplul României, în condițiile în care se prezintă la vot doar jumătate din populația țării, acel 10% va reprezenta un procent dublu în alegeri. Democrația, în formele sale actuale, oferă tuturor drepturi egale, în ciuda faptului că unora le este îngrădit dreptul la educație. Într-adevăr, este de înțeles faptul că unor copii le este imposibil să ajungă să fie școlarizați, daca provin dintr-o familie defavorizată. Impresia generală este ca se doreşte ca aceştia să devină viitoarea generație de analfabeți.

Este normal ca analfabeții să aibă drept de vot?

Citeam un articol într-o publicație online în care se vorbea despre faptul că analfabeții nu au nicio vină pentru că nu au reuşit să termine cel puțin opt clase. Aș fi putut să fiu de acord, însă cred că trebuie să se facă o analiză completă, ceva mai concludentă. În articolul despre care tocmai pomeneam se punea un foarte mare accent pe lipsurile familiare, dar nu se vorbea absolut deloc despre orice alte cauze ale analfabetismului. Nu se făcea deloc referire la acei copii care refuză să învețe, la cei care ajung în bar mai des decât la şcoală sau la cei pentru care trezitul la orele dimineții este un adversar pe care nu își doresc să îl confrunte.

Dacă tot am pomenit despre Finlanda, primul stat care a introdus votul universal, trebuie spus că în acest stat european analfabeții nu au dreptul de a alege persoane în funcții publice. Cred că indiferent de motivul pentru care anumite persoane nu au reuşit să ajungă la şcoală, aceştia nu ar trebui să aibă drept de vot. Analfabeții, mai presus de orice, sunt grupul de oameni cei mai manevrați, mult prea ușor de influențat. Din cauza faptului că au un nivel intelectual mai scăzut, astfel de oameni pot să își culeagă greșit informațiile. Mai târziu, aceştia pot decide soarta unui stat, prin votarea partidului sau a candidatului care reuşeşte să manevreze presa, şi nu a acelui candidat care chiar oferă variante de viitor.

În rare cazuri televiziunile prezintă adevărul. După cum știm, televiziunile funcționează doar daca dispun de resurse financiare. În campaniile electorale, majoritatea televiziunilor aleg să susțină anumite partide, fără ca măcar opinia prezentatorilor TV să coincidă cu ceea ce reprezentanții de partid spun. Mulți realizatori de emisiuni prezintă minciuni ambalate frumos, doar pentru a-şi onora promisiunile, în urma cărora primesc anumite sponsorizări. Astfel de minciuni vor fi crezute de către cei care nu au trecut pe la şcoală, dar care, reamintim, au drept de vot. Din nefericire, opinia mea este contrazisă de Constituție, de legile fundamentale şi de orice altă instituție a statului român. Singura șansă este reprezentată de ieșitul la vot a tuturor oamenilor. Doar în acest fel votul oamenilor neșcolarizați nu va mai conta la fel de mult.

Sursă foto: turnulsfatului.ro