Turneul de la St. Petersburg este următorul turneu de tip Premier din circuitul feminin, la care Simona Halep a anunțat deja că nu va participa. Eliminată în sezonul trecut în sferturile de finală, Halep va pierde 100 de puncte pentru că absentează în acest an din Rusia. Astfel, diferența dintre Simona Halep şi Caroline Wozniacki va fi de 350 puncte. Este greu de crezut că actualul lider mondial se va duce să joace în Rusia, astfel că nu mai luăm în calcul o altă majorare a diferenței de puncte.

Următorul turneu, la care Halep poate participa, dacă primește un răspuns pozitiv din partea staff-ul medical, este cel din Qatar, de tip Premier 5, cu 900 de puncte puse în joc. Toate aceste puncte pot fi câștigate de Halep, care în sezonul trecut a absentat de la acest turneu. În schimb, principala sa contracandidată la poziția de lider în ierarhia mondială, daneza Caroline Wozniacki, a disputat finala în 2017, pierzând însă împotriva actualului număr cinci mondial, Karolina Pliskova. Cu toate acestea, din cauza faptului că în sezonul trecut turneul a fost unul Premier, doar 305 puncte îi vor fi scăzute sportivei daneze.

Drumul Simonei Halep către redobândirea statutului de lider mondial, încă din luna februarie

Situația devine una destul de interesantă, iar locul întâi îi poate reveni celei care rezistă mai mult pe tabloul turneului. În eventualitatea în care una dintre ele pierde în primul tur, celeilalte îi este de ajuns să se califice în turul secund, pentru a fi lider mondial. Acest lucru se va întâmpla doar provizoriu, punctele câștigate aici putând fi pierdute la final de sezon, dacă sportivele vor reuși performanțe mai bune la celelalte turnee Premier 5. Doar primele două rezultate la turneele Premier 5 sunt punctate de către Federația Internațională.

Ultimul turneu din luna februarie este cel din Dubai, de asemenea de tip Premier, cu 470 de puncte puse în joc, ce îi revin câștigătoarei. În sezonul trecut însă, acest turneu a fost unul Premier 5, astfel că numărul de puncte deduse va fi unul mai mare. Finalistă şi la Dubai, Caroline va pierde 585 de puncte, această finală fiind una dintre cele mai bune două performanțe reușite de daneză în turneele Premier 5, în sezonul trecut. Orice rezultat va reuși, Wozniacki va pierde puncte în urma acestui turneu.

De partea cealaltă, Simona Halep revine la Dubai, după ce în 2017 a lipsit. Este greu de crezut că Wozniacki va avea același succes ca şi în sezonul trecut. Chiar şi dacă ajunge în ambele finale, la fel ca şi în sezonul trecut, Caroline tot nu este sigură de faptul că va rămâne lider mondial. Simona Halep ar avea nevoie de 350 puncte pentru a reveni pe prima poziție, puncte pe care le poate obține prin prezența în semifinalele turneului de la Qatar.

Sursă foto: wtatennis.com