În urmă cu două zile a avut loc tragerea la sorţi a turului 3 preliminar în Champions League și Europa League, iar cluburile din România nu au fost tocmai ajutate de către urne.

Misiunea formaţiilor ce se luptă pentru un loc în play-off-ul UCL pare ceva mai simplă, Viitorul lui Hagi urmând să dea piept, cel mai probabil, cu formaţia cipriotă APOEL Nicosia, iar FCSB cu Viktoria Plzen. Însă, pentru două dintre formaţiile aflate în lupta pentru play-off-ul EL, șansele sunt minime, dacă ne gândim la numele adversarei.

Craiova va avea șansa unei duble în compania celor de la AC Milan, Dinamo va întâlni clubul spaniol Ath. Bilbao, iar Astra Giurgiu, singurul club ce a fost în urna capilor de serie la această tragere, va întâlni Oleksandrya.

Viitorul – APOEL Nicosia sau Dudelange (1-0 după meciul tur)

Deși încă nu s-a decis dacă APOEL va fi adversara Viitorului, clubul cipriot este principul favorit în dubla manșă din turul doi, după victoria din primul meci, scor 1-0, în faţa luxemburghezilor de la Dudelange.

Cu toate acestea, în cazul unei surprize, campioana României, Viitorul, ar putea avea parte de un tur trei în UCL ceva mai ușor, în faţa unui club dintr-un campionat nu foarte puternic, precum Luxemburg. Tocmai din acest motiv nu vom face o analiză amănunţită a clubului cipriot, fiind încă timp pentru surprize.

FCSB – Viktoria Plzen

Clubul condus de Gigi Becali va juca chiar împotriva formaţiei pe care patronul și-o dorea la această tragere, campioana Cehiei din sezonul trecut.

Entuziasmul latifundiarului este de înţeles, dacă ne gândim că în sezonul trecut, în același tur trei preliminar, Steaua a întâlnit rivala din campionat a cehilor, Sparta Praga, vicecampioană în ultimele două sezoane, pe care a eliminat-o cu scorul de 3 la 1 la general.

Lotul formaţiei clubului din Plzen este cotat de site-urile de specialitate la 25 mil.€, cel mai scump jucător fiind mijlocașul ceh Tomas Horava, fotbalist aflat la al patrulea sezon alături de Viktoria Plzen. Cehii vor avea probleme de lot, cel puţin în meciul tur, în care nu se vor putea baza pe o serie de jucători exponenţiali în sezonul trecut.

Portarul Matús Kozácik, titular în aproape toate partidele din sezonul trecut, este accidentat, și va reveni abia în luna august. De asemenea, căpitanul Roman Hubník, dar și jucătorii de flanc stâng, fundașul David Limbersky și mijlocașul Jan Kovarik vor absenta, fiind accidentaţi.

În aceste condiţii, FCSB pare favorită la câștigarea dublei, beneficiind de faptul că meciul tur se va disputa pe Naţional Arena, iar cehii vor fi obligaţi să evolueze cu câteva rezerve.

Craiova – AC Milan

Ce revenire în Cupele Europene, pentru clubul care în urmă cu câteva decenii scria istorie în fotbalul european. Craiova, formaţie cotată la doar 12 mil.€, va da peste un club cotat la 360 mil.€, iar aceste cifre nu sunt deloc dătătoare de speranţe.

Vorbim, totuși, de Europa League, și nu de Champions League, existând probabilitatea ca italienii să nu se prezinte în acest tur trei cu cel mai bun lot. Cu toate acestea, o formaţie de rezerve a celor de la AC Milan ar putea arăta în felul următor: Gabriel – Calabria, Paletta, Zapata, Rodriguez – Kessie, Locatelli, J. Mauri – Calhanoglu, Niang, Borini.

Dacă ne gândim la faptul că doar ivorianul Kessie valorează 20 de milioane de €, ne vom da seama cât de greu le va fi celor de la Craiova să furnizeze surpriza.

Dinamo – Athletic Bilbao

Poate cea mai proastă tragere din acest tur trei este cea a celor de la Dinamo, aceștia urmând să dea piept cu o formaţie ce va alege, cel mai probabil, să alinieze cel mai bun unsprezece, fiind conștienţi de șansele destul de reduse de a se califica în UCL din campionatul Spaniei.

Astfel, Bilbao, cel mai probabil va încerca să se califice în sezonul următor al UCL prin adjudecarea, în acest sezon, a trofeului EL.

Diferenţa de valoare dintre cele două cluburi este evidentă, iar site-urile de specialitate ne oferă și cotele de piaţă, pe care le vom prezenta: Dinamo, cu un lot evaluat la 17 milioane de €, este de zece ori mai slab cotată decât clubul spaniol Ath. Bilbao.

Astra – Oleksandrya

După un debut fericit în turul doi din EL, în urma victoriei din primul tur, în faţa azerilor de la Zira, scor 3-1, și aproape siguri de calificarea în turul trei, astralii și-au aflat adversara din următorul tur. E vorba de formaţia ucraineană Oleksandrya, ocupanta poziţiei a șasea în campionatul intern, la finalul sezonului trecut.

Nu putem spune că e vorba de noroc pentru faptul că numele adversarei nu este tocmai unul sonor, Astra Giurgiu fiind cap de serie la această tragere. Cu toate acestea, la o analiză scurtă putem remarca faptul că nici Astra Giurgiu nu este mai bine cotată decât clubul ucrainean.

În aceste condiţii, care sunt șansele de calificare ale cluburilor din România în grupele EL?

Pentru cele două cluburi de pe tabloul UCL, Viitorul și FCSB, e nevoie doar de două rezultate favorabile, în acest tur trei, calificarea în play-off asigurându-le un loc în grupele Europa League, lucru ce ar însemna deja o performanţă pentru un campionat aflat în colaps.


Citește și alte articole despre fotbal
○ Analogia fotbalului autohton
○ De ce pariurile sportive nu îţi aduc profit pe termen lung
○ Lecţia de viaţă oferită de finalul de campionat din Liga 1