Țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, cel mai mare explorator al acestui zăcământ, țara al cărui PIB nominal se ridică în prezent la 777 mld. de dolari, a cunoscut progresul economic în perioada dintre anii 1981-1985.

Planul de investiții demarat în 1981, ce prevedea amplificarea zonelor industriale, extinderea şi ridicarea unor noi centre industriale în oraşele importante, a avut un impact pozitiv, obiectivul fiind atins. Investiția inițială de aproape 250 mld. de dolari a fost ușor amortizată, suma fiind recuperată în primii zece ani, pentru ca în următoarele două decenii profitul să devină triplul sumei investite.

Dacă este să facem o scurtă incursiune în trecut, am putea spune că progresul Arabiei Saudite în ultimii treizeci de ani este inegalabil. PIB-ul de doar 63 de mld. de dolari, înregistrat în 1980, asigurat în mare parte de exportul petrolului (38 mld. de dolari), ar putea să fie asigurat, în prezent, doar prin exporturile realizate de Arabia Saudită către statele asiatice.

Japonia, principalul exportator al petrolului provenit din Arabia, în anul 1980, rămâne şi în prezent unul dintre partenerii principali ai arabilor, alături de SUA sau China. Principalul colaborator din prezent al Arabiei Saudite este China, țara care în 1980 nu pătrundea în primele cinci țări exportatoare sau importatoare cu Arabia Saudită.

Tot într-o comparație cu perioada de dinainte de 1981, forța de muncă nu mai constituie o problemă majoră în Arabia, numărul locuitorilor triplându-se în ultimele trei decenii.


Citește și alte articole despre economie
○ Estonia doreşte impozitarea companiilor internaționale: Facebook sau Google, printre acestea