De ce este nevoie de organizații care să informeze tinerii cu privire la drepturile pe care le au şi de ce aceste lucruri nu sunt studiate la şcoală? De ce în timpul liceului nu se predă nimic despre drepturile pe care tinerii le au, deşi sunt obligați să semneze anumite documente, încă din timpul liceului, în care există reguli impuse? De ce nu există educație juridică în scoli?

Deşi se vorbea în urmă cu aproape patru luni despre un protocol semnat de către Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casație şi Justiție şi Ministerul Public, în urma căruia ar putea fi introdusă o nouă materie în scoli, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Sistemul de învățământ universitar din România cuprinde peste 40 de facultăți de administrație publică şi drept, 28% dintre studenții români alegând să se înscrie în cadrul acestora.

Întrebarea care se pune este una simplă: de ce aleg tinerii să se înscrie la drept, în condițiile în care nu au studiat în timpul liceului nimic legat de domeniul juridic. Răspunsurile pot fi multiple, însă mă voi limita la două dintre cele mai auzite: fiindcă nu am avut o altă variantă sau fiindcă îmi doream să devin avocat, judecător, etc… Deşi în timpul liceului sunt studiate peste 30 de materii, în funcție de profil, tinerii înscriși la drept şi care au oferit primul răspuns (nu am avut alta variantă), în mod cert nu au fost atrași de un alt domeniu. Acest lucru este îngrijorător!

Care mai este rolul educației, dacă în urma a peste 12 ani de şcoală tot ceea ce poate să spună elevul este: “nu am avut o altă variantă”. Ce este de făcut? Aşa cum deja au prevăzut reformele educaționale din alte state europene, elevii trebuie să primească dreptul de a alege materiile pe care își doresc să le facă.

Dacă este să trecem de partea cealaltă, în categoria tinerilor care aleg dreptul fiindcă sunt atrași de acest domeniu, aș avea o altă dilemă. Dacă un număr atât de mare de tineri aleg să facă dreptul, acest lucru ne arată, de fapt, că interesul lor este unul mare. Așadar, de ce dreptul nu este studiat în timpul liceului, dacă după încheierea studiilor liceale atât de mulți aleg să se înscrie la drept?


Citește și alte articole despre educație
○ Părere despre facultate, din partea celui ce a renunţat până acum de trei ori