Există un număr relativ mare de persoane care cred că învățământul din România are niște probleme majore și nu este chiar atât de eficient. Ei bine, această afirmație este parțial adevărată.

Totuși, nu vreau să vorbim azi despre ce probleme are acest sistem, ci cum ar putea fi îmbunătățit; educația sexuală este un subiect care ar lumina, ajuta și care ar preveni o mulțime de lucruri nedorite (dacă știți la ce mă refer).

În ziua de azi există foarte multe modalități de a te informa, însă nu toate informațiile sunt corecte. O astfel de materie predată în școli ar oferi informații corecte și ar pregăti adolescentul pentru astfel de acte.

Adolescentul trebuie să fie informat legat de actul sexual deoarece există câteva pericole care îi pot afecta viața destul de tare; aceste pericole pot varia de la o boală preluată de la partener până la o sarcină nedorită.

Dacă e să ne legăm de bolile cu transmitere sexuală putem spune că nu prea suntem informați. Lumea (sau, în cazul nostru, elevul) nu știe cât de des sunt întâlnite și cât de ușor se pot transmite aceste boli.

Un articol de la VICE, care vorbește despre BTS (boli cu transmitere sexuală) prezintă niște statistici destul de îngrijorătoare: “Unul din patru tineri au BTS, doar 70% dintre români folosesc metode contraceptive (majoritatea tradiționale), iar dintre tinerii (15-24 ani) activi sexual doar 46% folosesc prezervativul.”

Altă problemă care te va ține treaz și ți-ar distorsiona un pic (mai mult) viața este o sarcină. Dacă ești adolescent sau adolescentă chiar nu vrei să fii într-o astfel de situație.

Dar, din păcate, pentru noi să vorbim și să învățăm despre sex pare amuzant, absurd sau nepotrivit. Ați asistat vreodată la o glumă cu conotație sexuală făcută de tatăl vostru, iar mama voastră a spus ceva de genul: “Mă, nu vorbi așa de față cu copilul”? Știu că pare un exemplu relativ stupid, dar arată cum societatea noastră abordează subiectul acesta.

Suntem un popor oarecum dezinformat, mai slab dezvoltat din punct de vedere al modurilor în care abordăm anumite probleme; totuși, prin educație (și nu numai) putem să fim mai bine pregătiți și mai bine informați.