Un lucru e cert, toata lumea vrea cresterea salariului minim pe economie. Stim insa, care sunt efectele negative?

In marea majoritate a cazurilor, cei care aleg sa se angajeze pe un salariu minim sunt studentii sau cei care sunt la inceput de cariera. Unde se angajeaza acestia?

In restaurante, cafenele, pub-uri; mai exact, in companii unde pot invata ceea ce au de facut si nu este necesara o experienta anterioara.

La un restaurant de exemplu, marja de profit este una mica. Ceea ce inseamna ca proprietarul trebuie sa aiba multe vanzari si un rulaj mare pentru a mentine business-ul pe plus.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: Scurta istorie a leului romanesc

Daca se mareste salariul minim pe economie, atunci apar doua variante pentru proprietar: fie mareste si el preturile, fie reduce numarul angajatilor; asta pentru a scadea costurile.

Gandindu-ne la prima varianta, concluzia este una simpla. Nu poti sa maresti preturile foarte mult deoarece vei incepe sa-ti pierzi clientii si astfel afacerea ta incepe sa fie instabila.

Ei, si atunci? La care solutie vor apela proprietarii de afaceri? La cea de-a doua. Adica, reducerea numarului de angajati.

Ceea ce inseamna ca o eventuala majorare a salariului minim nu ar face altceva decat sa reduca numarul de locuri de munca pentru tinerii fara experienta.