Un lucru e cert, toata lumea vrea cresterea salariului minim pe economie. Stim insa, care sunt efectele negative?

In marea majoritate a cazurilor, cei care aleg sa se angajeze pe un salariu minim sunt studentii sau cei care sunt la inceput de cariera. Unde se angajeaza acestia?

In restaurante, cafenele, pub-uri; mai exact, in companii unde pot invata ceea ce au de facut si nu este necesara o experienta anterioara.

La un restaurant de exemplu, marja de profit este una mica. Ceea ce inseamna ca proprietarul trebuie sa aiba multe vanzari si un rulaj mare pentru a mentine business-ul pe plus.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: Scurta istorie a leului romanesc

Daca se mareste salariul minim pe economie, atunci apar doua variante pentru proprietar: fie mareste si el preturile, fie reduce numarul angajatilor; asta pentru a scadea costurile.

Gandindu-ne la prima varianta, concluzia este una simpla. Nu poti sa maresti preturile foarte mult deoarece vei incepe sa-ti pierzi clientii si astfel afacerea ta incepe sa fie instabila.

Ei, si atunci? La care solutie vor apela proprietarii de afaceri? La cea de-a doua. Adica, reducerea numarului de angajati.

Ceea ce inseamna ca o eventuala majorare a salariului minim nu ar face altceva decat sa reduca numarul de locuri de munca pentru tinerii fara experienta.

Profilul autorului Sergiu Bungărdean

Fondator al site-ului Afluent și specialist marketing la BestJobs. Consider că împreună putem promova calitatea și conținutul inteligent.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *