La data de 14 februarie 1876, inventatorul american Elisha Gray şi inventatorul britanic Alexander Graham Bell depun la Oficiul de Patente al SUA documente diferite care descriu însă același aparat, fără ca vreunul dintre ei să aibă acces la datele celuilalt. În același timp, în aceeaşi perioadă, cei doi au lucrat la același lucru, deşi discutăm de un aparat despre care nu se vorbise până la acel moment.

O lungă perioadă de timp s-a vorbit pe tema descoperirii telefonului şi a celui care ar fi trebuit să primească toate gratulațiile. Cu cinci ani înainte de descoperirea telefonului, Elisha Gray, împreună cu Antonio Meucci, reușesc să transmită unde sonore prin cabluri electrice. Pentru Elisha Gray avea să fie doar punctul de plecare către o descoperire cu mult mai mare.

Însă nu același lucru îl putem spune şi despre Graham Bell, a cărui activitate s-a bazat pe îmbunătățirea aparatului descoperit de Johann Philipp Reis, un fizician neamț. Deşi în momentul în care a prezentat aparatul la Oficiul de Patent al USA, acesta nu funcționa, Graham Bell a fost considerat descoperitorul telefonului, în ciuda faptului că o cerere pentru același patent a fost înregistrată în aceeaşi zi, la mai puțin de două ore distanță. Elisha Gray depusese o cerere valabilă, iar aparatul prezentat de către acesta se prezenta în stare perfectă de funcționare.

Cu toate acestea, lui Gray nu i-au fost recunoscute meritele, patentul rămânând al lui Bell, iar motivele sunt lesne de înțeles. Graham Bell avea parte de aprecierile oamenilor importanți din America, proiectele sale având finanțarea oamenilor de afaceri americani. Drept dovadă, în urma acestei descoperiri ia naştere Bell Telephone Company, un colos la aceea vreme. Deşi numele lui Elisha Gray nu figurează pe listele celor mai importanți inventatori din istorie, acesta ar merita cu prisosință laudele şi aprecierile celor care, în prezent, folosesc telefonul.

Sursă imagine principală: ThoughtCo


Citește și alte articole asemănătoare
○ Motorola DynaTAC 8000X: primul telefon mobil comercial din lume