La data de 13 mai 1904 se naște, la București, Elvira Godeanu, într-o familie ce avea să se destrame, la puțin timp de la nașterea acesteia. Pe simplul motiv că nou născutul nu era băiat, tatăl Elvirei o părăsește pe mama acesteia, în primul an de viața al copilului.

Elvira a declarat adesea faptul că nu a avut ocazia să își vadă vreodată tatăl, considerându-se orfană de tată.

Dragostea pe care mama acesteia, Josefina, i-o purta celui ce îi fusese alături până la nașterea Elvirei, a condus chiar la o încercare de suicid din partea acesteia, nereușită însă, tatăl ei fiind cel care a smuls-o în ultima clipă din ștreang.

Elvira Godeanu și-a petrecut copilăria și adolescența în Târgu Jiu, pentru ca mai apoi să se stabilească în București, unde a urmat studiile Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică, secția artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara.

Imediat după terminarea studiilor, Elvira a avut șansa debutului, impresionând însă de la primele sale roluri.

Elvira Godeanu: 26 ani de la decesul celei numite "marea doamnă a teatrului românesc"
Sursă foto: adevarul.ro

Liviu Rebreanu, director la Teatrul Național din București îi oferă acesteia un loc de muncă, în anul 1929. Actrița a ajuns cunoscută în special pentru rolurile sale din comediile lui Ion Luca Caragiale.

Una dintre cele mai memorabile interpretări a fost cea a rolului Zița din “O noapte furtunoasă”.

Elvira Godeanu era o femeie extraordinar de frumoasă, ceea ce a alimentat multe povești despre viața sa personală, vorbindu-se chiar despre o idilă între aceasta și Gheorghe Gheorghiu Dej, despre care, însă, Elvira a declarat că nici măcar nu l-ar fi cunoscut.

Actrița a trăit alături de Emil Prager, un renumit inginer român, căsnicia celor doi durând 30 de ani, până la moartea acestuia, în anul 1985. La șase ani de la decesul acestuia, Elvira Godeanu se stinge din viață, pe 3 septembrie 1991, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.

Ulterior, în anul 2015, trupul artistei a fost reînhumat în Cimitir Catolic din Târgu Jiu. În memoria sa, în anul 1993 s-a înființat la Târgu-Jiu Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”.

De asemenea, la Târgu Jiu se desfășoară anual Festivalul Național de Teatru “Zilele Elvira Godeanu”, ajuns în 2017 la cea de-a XVI-a ediție.


Citește și alte articole asemănătoare
○ 25 de ani fără Anda Călugăreanu